Voorjaarsvergadering Wereldbank: gecoördineerde steun aan Oekraïne voor cruciale early recovery

Ministeries

Van 15 tot en met 20 april vindt in Washington DC de voorjaarsvergadering van de Wereldbank plaats. Op het programma staat onder anderen financiële steun aan Oekraïne. Met hulp van verschillende donorlanden, waaronder Nederland, zorgt de Wereldbank dat in Oekraïne het geld op de juiste plek terecht komt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Vergroot afbeelding Een spoorlijn in Oekraïne.
Met steun van de Wereldbank blijven onder meer de spoorwegen in Oekraïne operationeel.

IFI’s

De Wereldbank is een zogeheten Internationale Financiale Instelling (IFI).De organisatie is geen traditionele bank, maar voorziet landen in ontwikkeling of conflict van zachte leningen en subsidies voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur. Dat doet de organisatie niet alleen, maar samen met donorlanden of andere IFI’s zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Wereldbank werd opgericht in 1944. Nederland leende er kort na de Tweede Wereldoorlog zo’n 195 miljoen dollar voor de eigen wederopbouw, maar is tegenwoordig zelf een belangrijke donor. Een belangrijk deel van de Nederlandse bijdragen aan de Wereldbank , maar ook aan andere IFI’s, gaan naar financiële steun voor kritiek herstel van de  Oekraïnse economie. Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne, in februari 2022, stelde Nederland hiervoor ruim €790 miljoen euro aan steun beschikbaar.

Brede steun

Dat bedrag is verdeeld over verschillende doelen en organisaties. Niet alleen de Wereldbank en het IMF, maar ook de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), de Council of Europe Development Bank (CEB) en de European Investment Bank (EIB). De steun van Nederland is gedurende de eerste twee jaren van de oorlog in Oekraïne via deze instellingen terechtgekomen in de vorm van giften, leningen of garanties ten behoeve van bijvoorbeeld voedselzekerheid, energievoorzieningen, gezondheidszorg en de landbouwsector.

Ook de Oekraïense infrastructuur is een belangrijk speerpunt van de Nederlandse steun, vertelt Vera Groeneveld, beleidsmedewerker Oekraïne bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. ‘Veel kritieke infrastructuur in Oekraïne is door Rusland vernietigd. Denk daarbij aan water- en energievoorzieningen, wegen en het spoor. Het is van groot belang dat die vernietigde infrastructuur zo snel mogelijk wordt hersteld, want alleen daarmee blijft de economie in het land overeind. En met een zo goed mogelijk functionerende economie houdt Oekraïne de strijd tegen Rusland langer vol’, zegt ze.

Spoorwegen

Om die reden heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bijvoorbeeld 40 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het herstel van de Oekraïense spoorwegen. En niet zonder resultaat, want met dank aan die steun zijn 46 verwoeste spoorbruggen hersteld, net als ruim 25 kilometer aan spoor en bijna 800 kilometer aan kapotte bovenleidingen. En minstens zo belangrijk: het volume aan goederen- en passagierstransporten is sinds het begin van de oorlog door gerichte steun van IFI’s stabiel gebleven. Zo kan Oekraïne bijvoorbeeld graan blijven exporteren.

Vergroot afbeelding Vera Groeneveld voor de Nederlandse ambassade in Kyiv.
Vera Groeneveld.

Maar waarom doneert Nederland deze grote bedragen aan de IFI’s, en niet rechtstreeks aan organisaties in Oekraïne? Vera vertelt: ‘Het gaat om flinke bedragen. We willen dat die goed terecht komen. IFI’s zoals de Wereldbank voeren analyses uit en weten daardoor waar de steun het hardst nodig is. Ze hebben de kennis, capaciteit en contacten in Oekraïne om op een verantwoorde manier het geld uit te geven. Daardoor kan de vroege wederopbouw van het land zo effectief en op zo groot mogelijke schaal plaatsvinden.’

Energievoorziening

Ook voor de energievoorziening in Oekraïne, die aan het begin van de oorlog hevig werd getroffen door Rusland, maakte Nederland steun vrij. Oekraïners konden daarmee hun huizen weer verlichten en verwarmen, en bedrijven konden door met hun werkzaamheden. Ondertussen gaat de oorlog echter in alle hevigheid verder en worden energiecentrales nog altijd stevig bestookt door het Russische leger. Heeft het dan wel zin om daar zoveel geld aan te besteden?

‘Absoluut’, zegt Vera. ‘Als we niet investeren in vroege wederopbouw, dan krijgen de Russen precies wat ze willen: een verwoest Oekraïne. Er is dus eigenlijk maar één keuze: Oekraïne bijstaan in steun en wederopbouw. Dat willen we op een zo goed mogelijke manier doen, zodat verwoesting van kritieke infrastructuur überhaupt lastig wordt. Gecoördineerde steun via IFI’s helpt daarbij, al kunnen we het nooit helemaal voorkomen.’

Wilt u meer weten over de Nederlandse steun aan Oekraïne? Lees dan hier verder.

Bent u een Nederlandse ondernemer en wilt u samen met de IFI’s werken aan wederopbouw in Oekraïne? Kijk op Samenwerken aan wederopbouw Oekraïne (rvo.nl) voor meer informatie.

Heeft u vragen over aanbestedingen bij de Wereldbank of EBRD?
Stuur een e-mail naar Team Internationale Organisaties van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.