Seksuele gezondheid in Caribisch Nederland

De Rijksoverheid en lokale afdelingen publieke gezondheid werken samen aan betere seksuele gezondheid op Bonaire, Saba en Sint Eustatius (Caribisch Nederland). Er wordt gewerkt aan betere informatie en hulpverlening voor inwoners die dat nodig hebben. Er is nu ook nog onvoldoende informatie over de seksuele gezondheid van de inwoners. Daar wil de overheid een beter beeld van krijgen.

Betere informatie en toegankelijke zorg

In Caribisch Nederland zijn geen Centra Seksuele Gezondheid en niet alle programma’s om seksuele gezondheid te verbeteren zijn beschikbaar, zoals in Europees Nederland. Door onder andere de schaalgrootte en cultuur van de eilanden is maatwerk nodig. Daarom neemt de overheid de volgende maatregelen:

  • meer informatie over seksuele gezondheid beschikbaar maken door:
  • de bijzondere gemeenten ondersteunen scholen bij het geven van voorlichting over seksuele gezondheid;
  • de ondersteuning voor vrouwen die onbedoeld zwanger zijn verbeteren, met training en informatie voor professionals;
  • soa-tests meer toegankelijk maken en mensen motiveren om zich vaker te laten testen;
  • onderzoeken hoe cijfers over seksuele gezondheid in Caribisch Nederland kunnen worden verzameld, om daarmee goede en relevante kennis te ontwikkelen.

Hier werkt de Nederlandse overheid samen met lokale partners en overheden, FIOM en het RIVM aan.

Haalbare en passende aanpak

De aanpak om seksuele gezondheid te verbeteren en beschermen moet passen bij de lokale situatie van alle eilanden. Zoals speciale culturele gewoonten en waarden, of hoeveel inwoners er zijn. Daarom werken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en lokale afdelingen publieke gezondheid in Caribisch Nederland nauw samen. De afgelopen jaren heeft VWS vooral gezorgd dat de bijzondere gemeenten in de basis goed georganiseerd zijn. Denk aan genoeg mensen, de juiste kennis en voldoende budget. Hier blijft de komende jaren aandacht voor. Doordat bijzondere gemeenten goed georganiseerd zijn, kunnen zij naast hun andere verantwoordelijkheden ook werken aan verbeteringen in de seksuele gezondheid van inwoners.