Rubriek: Regering

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken.

Ministerraad

Ministerraad 29 augustus 2014

De volledige persconferentie kunt u bekijken via YouTube. De uitgeschreven tekst met vragen en antwoorden vindt u bij de mediateksten.

Persconferentie na ministerraad 29 augustus 2014

Persconferentie na ministerraad 29 augustus 2014
 • Download deze video

 • Uitgeschreven tekst

  Rutte:

  Goedemiddag. De ministerraad heeft vandaag de besluitvorming voor Prinsjesdag afgerond. De stukken zijn nu naar de Raad van State voor advies. Ik kan zeggen, mede dankzij de goede samenwerking met D66, SGP, ChristenUnie, we op Prinsjesdag een goede begroting kunnen presenteren. De plannen bieden ruimte voor verder herstel van onze economie, voor herstel van werkgelegenheid. Maar het is tegelijkertijd ook een behoedzame begroting. Een begroting die rekening houdt met de beperkte ruimte die er is, de onzekerheden die er internationaal zijn en die uiteraard ook impact kunnen hebben verder op de Nederlandse economie.

  Ik zei vorige week al dat we alle middelen die de rechtstaat biedt gebruiken om de rechtstaat te beschermen en overeind te houden, en daarmee radicalisering en jihadisme te bestrijden. Deze week werd dat ook verder zichtbaar. Dankzij gezamenlijke inspanningen van politie en justitie is de arrestatie van drie jihadronselaars mogelijk gemaakt. Met het actieprogramma ‘Integrale Aanpak Jihadisme’ wil het kabinet de bestrijding van radicalisering en jihadisme een aantal extra impulsen geven. De collega’s Lodewijk Asscher en Ivo Opstelten zullen de plannen in een aansluitende persconferentie nader toelichten.

  Uiteraard heeft de ministerraad vanochtend ook gesproken over de ontwikkelingen in Oekraïne. De situatie daar is zeer zorgelijk. Gevechten duren voort en er zijn steeds meer aanwijzingen van aanwezigheid van Russische militairen op Oekraïens grondgebied. Nederland blijft erbij dat een politieke oplossing de enige uitweg biedt uit dit conflict. Het is belangrijk dat we als internationale gemeenschap en natuurlijk als EU eensgezind en stevig blijven optrekken. We kunnen deze ontwikkelingen niet op hun beloop laten.

  Minister Frans Timmermans bespreekt de situatie vandaag in Milaan met zijn collega’s en morgen zal Oekraïne ook bij de Europese Raad onderwerp van gesprek zijn. Zoals u weet staat die Raad verder in het teken van de invulling van twee functies die voor Europa van belang, die van Hoge Vertegenwoordiger en de opvolger van Herman van Rompuy als Voorzitter van de Raad

De Rijksoverheid. Voor Nederland.