Veiligheidsdiplomaat nummer 7, september 2019

In verband met technische storing ontvang je de nieuwsbrief van de Veiligheidsdiplomaat later dan gepland.
 

Beste lezer,

De Kamer is weer terug van reces, het parlementaire jaar is begonnen. Hoogste tijd voor alweer de zevende editie van de Veiligheidsdiplomaat dit jaar. In deze editie lees je over raketlanceringen in Noord-Korea, vind je een interview met onze veiligheidscoördinator in de Maghreb en besteden we speciale aandacht aan het jaarrapport van het Nederlandse wapenexportbeleid. Wist jij bijvoorbeeld dat het grootste gedeelte van onze export naar onze bondgenoten gaat?

Klik hier om direct naar de voorpagina te gaan.

Veel leesplezier!

Jaarrapport wapenexportbeleid in 2018

Wist jij dat de Nederlandse wapenexport aan zeer stricte wet- en regelgeving wordt getoetst? Zo mag er niet geëxporteerd worden als het beoogde doel van de export in strijd is met mensenrechten bijvoorbeeld.

Meer informatie over het Nederlandse wapenexportbeleid?

Klik hier om het jaarrapport van 2018 te lezen

wapenopslag

Veiligheidsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking hand in hand tegen terrorisme?

De grondoorzaken voor radicalisering worden aangepakt vanuit het Nederlandse internationale veiligheidsbeleid, maar raken ook onze inzet op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hoe gaat dit in zijn werk? En hoe zorgen we dat beide thema’s elkaar niet tegenwerken?

Klik hier om verder te lezen

Jongentjes aan het voetballen

Terrorisme en de Maghreb: in gesprek met de regionale veiligheidscoördinator

Ronald Sonnemans reisde als regionale veiligheidscoördinator van het ene naar het andere land om terroristische dreigingen in kaart te brengen en samen te werken met die landen. Nu staat Ronald op het punt te vertrekken en blikken we met hem terug op zijn tijd als ‘RV’ in Noord-Afrika.

Klik hier om het interview met Ronald Sonnemans te lezen

minister Kaag in Tunesie bij vluchtelingen

Raketten en geopolitiek in de Asia Pacific

Ondanks de recente ontmoetingen tussen de Amerikaanse President Trump en de Noord-Koreaanse Leider Kim Jong-Un, heeft Pyongyang de afgelopen maanden meerdere rakettesten uitgevoerd.  Deze lanceringen zijn niet alleen zorgwekkend in het kader van de ontwikkeling van kernwapens door het Noord-Koreaanse regime, maar ook in de context van bredere geopolitieke ontwikkelingen in de Asia Pacific.

Klik hier om verder te lezen

Rakket

Als civiel expert in de Palestijnse Gebieden

Nederland draagt bij aan de EU-missie in de Palestijnse Gebieden. Hiermee draagt Nederland bij aan de opbouw van een Palestijnse staat en een duurzame vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. In deze editie zetten we onze adviseurs centraal die bij deze missie werkzaam zijn.

Klik hier om verder te lezen

Mensen aan tafel tijdens conferentie