Nieuwsbrief Kinderopvang

Bijgaand vindt u de nieuwsbrief Kinderopvang van vrijdag 26 mei 2023 met daarin de volgende berichten:

Kamerbrief over samenwerking kinderopvang en onderwijs

Op 26 april verstuurden de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs (PVO) een Kamerbrief over knelpunten en oplossingsrichtingen in de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs. Aanleiding was een motie van de Kamerleden Fonda Sahla en Senna Maatoug. De brief beschrijft verschillende acties vanuit de sector en de ministeries op gebied van interprofessioneel werken, de overgang van kinderopvang naar onderwijs en een gelijk speelveld. Zo loopt er een onderzoek naar combinatiebanen, wordt de handreiking over btw-oplossingen geactualiseerd en worden de mogelijkheden verkend om de VOG’s gelijk te trekken.

U kunt de Kamerbrief hier lezen.

Kamerbrief over de voortgang aanpak personeelstekort

Op 26 april stuurde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een Kamerbrief over de voortgang van de aanpak van het personeelstekort in de kinderopvang. De brief bespreekt verschillende acties vanuit de sector en het ministerie, onder drie pijlers: nieuwe medewerkers aantrekken, medewerkers behouden en meer uren werken. Zo ontwikkelt SZW samen met de branche een loopbaanpad voor stapsgewijze doorontwikkeling van groepshulp naar pedagogisch professional. Ook beschrijft de brief acties gericht op een betere balans tussen loondienst en zzp. En deelt het de voortgang op het deeltijdfactorproject en het onderzoek naar combinatiebanen.

U kunt de Kamerbrief hier lezen.

Kinderopvang-debat in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteerde op 10 en 16 mei 2023 over de kinderopvang. De vaste Kamercommissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ging in gesprek met minister Van Gennip over diverse thema’s. Op 10 mei startte de minister met de behandeling van het onderwerp stelselherziening. Specifiek ging zij in op de inhoud van het nieuwe stelsel en op de gefaseerde invoer ervan. Hierbij debatteerde de Kamercommissie over het wel of niet loslaten van de arbeidseis. Ook ging het gesprek over het ‘ingroeipad’ voor 2025 en 2026, nu de invoering van het nieuwe financieringsstelsel in 2027 gebeurt, in plaats van in 2025. Hierover had de Kamer veel vragen. Hierdoor waren aan het eind van het debat nog niet alle thema’s behandeld. Daarom werd het debat geschorst en op 16 mei vervolgd.

Op 16 mei ging de minister verder met de behandeling van onder andere de thema’s private equity (inclusief tariefregulering, uurprijzen en overwinst) en de arbeidsmarkt. Rond het thema private equity had de Kamercommissie veel aandacht voor tariefregulering en welke acties de minister hierop onderneemt. Rond het thema arbeidsmarkt sprak de Kamercommissie vooral over de plannen van de minister om het personeelstekort in de kinderopvangsector te verminderen.

De minister sloot het debat af met de overige onderwerpen. Hierbij beantwoordde zij onder andere vragen over gastouderopvang,  de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de agrarische kinderopvang.

Het debat terugkijken kan hier: debat 10 mei 2023 en voortzetting 16 mei 2023.