Diploma’s, certificaten en verklaringen in het mbo

Het mbo biedt steeds meer ruimte voor maatwerk. Onderwijsinstellingen reiken een diploma uit aan studenten die aan alle eisen van een mbo-opleiding voldoen. Maar het mbo kent sinds kort ook andere bewijsstukken. Zo kunnen onderwijsinstellingen, aan studenten die een mbo-opleiding zonder diploma verlaten, een mbo-certificaat verstrekken. Of een mbo-verklaring (waarin een praktijkverklaring opgenomen kan zijn). Wat houden de verschillende bewijsstukken nu in? En welke studenten komen in aanmerking voor welk bewijsstuk?

Infographic Mbo opleidingen en bewijsstukken

De interactieve infographic 'Mbo opleidingen en bewijsstukken' geeft antwoorden op vragen van mbo-scholen over de verschillende bewijsstukken. Er is ook een printversie beschikbaar van de infographic.

Mbo opleidingen en bewijsstukken

Header

Mbo opleidingen en bewijsstukken

In dit overzicht vindt u meer informatie over de wijze waarop een mbo-opleiding kan worden gevolgd en de bijbehorende bewijsstukken.

Kies hier waarover u meer informatie wilt:

mbo volledige mbo opleiding

Volledige opleiding

om een mbo-diploma te halen

Bekijk deze opleiding
mbo deel mbo opleiding

Deel van een opleiding

om een mbo-certificaat of verklaring te halen

Bekijk deze opleidingen

Als u meer wilt weten over een mbo-diploma, mbo-certificaat, mbo-verklaring en praktijkverklaring, ga dan direct naar bewijsstukken.

Ga direct naar bewijsstukken mbo direct bewijsstukken

Mbo-verklaring vanaf augustus 2021

De mbo-verklaring is vanaf augustus 2021 van toepassing. Tot die tijd gelden de regels voor de instellingsverklaring  en kunnen mbo-scholen op vrijwillige basis een mbo-verklaring verstrekken (als invulling van de instellingsverklaring).

De infographic 'Mbo opleidingen en bewijsstukken' is een productie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).