Animatievideo Prinsjesdag

Video over Prinsjesdag. Elke derde dinsdag van september. De dag waarop de regering de plannen voor het volgende kalenderjaar bekendmaakt.

Animatievideo Prinsjesdag

[Achtergrondmuziek]

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag … waarop de regering de plannen voor het volgende kalenderjaar bekendmaakt.

De koning is het hoofd van de regering. Daarom spreekt hij de Troonrede uit. Hierin staat een toelichting van de plannen van alle ministeries.

Vervolgens biedt de minister van Financiën het bekende koffertje aan de Tweede Kamer aan. Hierin zitten de Rijksbegroting, waarin staat hoeveel geld elk ministerie waaraan besteedt … en de Miljoenennota. Dit is een uitleg van de belangrijkste keuzes, plannen en kosten van de regering.

Na Prinsjesdag bespreken de ministers de Rijksbegroting met de Eerste en Tweede Kamer. Is de meerderheid het ermee eens? Dan gaat deze op 1 januari in.

De Tweede Kamer controleert de regering of zij doet wat is afgesproken. Daarnaast geeft de regering in juni en december een update over hoe het zit met de geldzaken.

En op de derde woensdag in mei is het Verantwoordingsdag ... waarop de regering de inkomsten en uitgaven van het jaar ervoor aan de Tweede Kamer verantwoordt.

Zo gaan we elk jaar op een zorgvuldige manier om met het geld van Nederland.

Financiën. Van ons allemaal, voor ons allemaal.

[Eindshot/muziek stopt]