Inleidend statement persconferentie na ministerraad 21 oktober 2022

Inleidend statement van viceminister-president Kaag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Met onder meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne en maatregelen vanuit Europa met betrekking tot de energiemarkt. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Viceminister-president Kaag: Goedemiddag, ik heb een kort inleidend statement. Terwijl de winter nadert, voert Vladimir Poetin een nietsontziende terreurcampagne uit tegen de cruciale infrastructuur in Oekraïne. Met raketten en kamikazedrones valt hij stelselmatig energiecentrales aan, met als doel zo veel mogelijk burgers in de kou en in het donker te zetten. Militair gezien zal hij er niets mee winnen, maar het zijn opnieuw onschuldige Oekraïners die moeten lijden onder zijn illegale oorlog. Het dwingt ons als westerse gemeenschap continu om na te denken hoe wij hierop reageren.

Dat doen we enerzijds met meer militaire steun voor Oekraïne, zoals het versterken van de luchtverdediging. Maar we kijken ook naar humanitaire hulp en naar herstel en wederopbouw, op de lange en korte termijn. Zo heeft Nederland onlangs voor 70 miljoen euro aan hulpgoederen toegezegd om Oekraïners de komende wintermaanden bij te staan. En ook hebben we woensdag in Den Haag een conferentie georganiseerd om initiatieven tot wederopbouw te bespreken. Verder werken we aan meer maatregelen om Rusland en zijn steunpilaren Belarus en Iran verantwoordelijk te houden voor hun wandaden. Bijvoorbeeld via sancties. De Europese Raad spreekt daar vandaag ook weer over en de minister-president zal uw collega’s in Brussel daar na afloop over te woord staan. We bekijken ook alle juridische opties om gerechtigheid te krijgen voor Oekraïne, zo ook een speciaal tribunaal zoals deze week door de Tweede Kamer is voorgesteld.

Ook werken we hard aan de nadere uitwerking van de steunmaatregelen voor de energie-intensieve mkb-bedrijven, die kampen met hoge prijzen die mede het gevolg zijn van deze oorlog. En we blijven op Europees niveau in overleg over maatregelen om de energiemarkt te kalmeren. Het is goed dat de Europese Raad daarvoor gisteren stappen heeft gezet en dat we als EU-landen meer gaan samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van de gezamenlijke inkoop van energie. De Europese Commissie en de ministers van Energie zullen alle plannen nu verder uitwerken. En daarbij zullen zij ook kijken naar hoe we de gasprijs zouden kunnen afvijlen, als deze ineens heel erg omhoog zou gaan. Want daar zijn we het in de EU volledig over eens: die prijzen moeten echt omlaag.

En zoals u weet is er volgende week geen ministerraad, vanwege het herfstreces. De volgende ministerraad vindt plaats op vrijdag 4 november 2022. Maar uiteraard houden wij als kabinet continu een vinger aan de pols.