Wat is nodig als ik een auto uit het buitenland wil importeren (invoeren)?

Als u in Nederland woont en een auto koopt in het buitenland (importeren), moet u een Nederlands kenteken voor dit voertuig aanvragen. Na ontvangst van het kentekenbewijs betaalt u motorrijtuigenbelasting (mrb). Ook heeft u een kentekenplaat en een WA-verzekering nodig.

Aanvragen Nederlands kenteken

Als u een Nederlands kenteken wilt aanvragen, neemt u de volgende stappen:

  • U maakt een online afspraak voor een keuring van de auto bij de RDW. Naar deze keuring neemt u het buitenlands kentekenbewijs en een geldig legitimatiebewijs mee. En zo nodig aanvullende documenten zoals een Certificaat van Overeenstemming (CvO), een buitenlands apk-keuringsrapport of andere voertuigdocumenten.
  • U laat een  algemene periodieke keuring (apk) uitvoeren. Dit kunt u ook laten doen bij het keuringsstation van de RDW.  Dit is niet nodig bij een auto uit een ander land binnen de Europese Unie met een geldige apk.
  • Na de apk doet u aangifte voor de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm). Dit kan ook bij het keuringsstation van de RDW. Op de website van de Belastingdienst leest u hoe en waar u de aangifte bpm nog meer kunt doen. 

Acties na ontvangst Nederlands kenteken

Als u aan alle verplichtingen heeft voldaan, krijgt u binnen enkele werkdagen het kentekenbewijs thuisgestuurd.

Daarna moet u: