Hoe weet ik of een auto of ander voertuig gestolen is?

Op de website van de RDW controleert u of een voertuig met een kenteken geregistreerd staat als gestolen. Zo voorkomt u dat u een gestolen voertuig koopt.

Voertuiggegevens online bekijken

Gegevens van een voertuig bekijkt u in het kentekenregister op de website van de RDW. Daar ziet u of het voertuig als gestolen staat geregistreerd. Maar bijvoorbeeld ook wat de vervaldatum is voor de apk.

Aansprakelijkheid voor gestolen voertuig

Is uw voertuig gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. De politie noteert in het kentekenregister van de RDW dat de wagen gestolen is. Zolang het gestolen is, bent u niet aansprakelijk voor de verplichtingen die bij de auto horen. Dit zijn bijvoorbeeld de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en de apk.

Gestolen voertuig teruggevonden

Wordt uw gestolen voertuig teruggevonden? Dan past de politie dat aan in het kentekenregister. U ontvangt daarna van de RDW een brief dat uw aansprakelijkheid voor het voertuig automatisch weer ingaat. Dit is 30 dagen nadat de politie het kentekenregister aanpaste. Tijdens deze 30 dagen mag u niet op de openbare weg rijden met het voertuig.

Wilt u eerder weer rijden met uw teruggevonden voertuig? Dan moet u de aansprakelijkheid eerder laten ingaan. Hiervoor kunt u contact opnemen met de RDW.