Mag ik een auto met een buitenlands kenteken hebben?

U mag een auto met buitenlands kenteken hebben als u in Nederland woont. Deze auto moet u dan wel in Nederland bij RDW laten registreren. Ook moet u belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. 

Vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik

Maakt u met een auto met buitenlands kenteken voor een korte periode gebruik van de Nederlandse weg? Dan is vrijstelling van bpm en mrb mogelijk. U hoeft dan geen bpm en mrb te betalen. Wilt u die vrijstelling krijgen? Dan moet u hiervan melding doen bij de Belastingdienst. Hiervoor kunt u het formulier ‘Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik’ gebruiken.

Voorwaarden voor vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik

U moet voldoen aan een aantal voorwaarden om vrijstelling voor bpm en mrb te krijgen bij kort gebruik. Zo moet het gaan om een personenauto, motor of bestelauto (motorrijtuig) dat een buitenlands kenteken heeft en u ter beschikking staat. En mag u de auto niet meer dan 2 weken in Nederland gebruiken.

Controle bpm door de Belastingdienst

De Belastingdienst controleert regelmatig of er wel bpm is betaald. Constateert de Belastingdienst dat u onterecht geen bpm heeft betaald of bpm heeft teruggekregen? Dan moet u dit alsnog betalen. Ook krijgt u een boete.