Hoe registreer ik mij als eigenaar van een drone (exploitant)?

De eigenaar (exploitant) van 1 of meer drone(s) registreert zich door een exploitantnummer aan te vragen bij de RDW. Dit geldt ook voor eigenaren die bedrijfsmatig met drones vliegen.

Exploitantnummer op drone aanbrengen

U vraagt een exploitantnummer aan bij de RDW. Dit exploitantnummer brengt u zichtbaar aan op uw drone(s). Dit mag een plaatje of een sticker zijn. Als het kan, zet u dit ook digitaal in de software van uw drone.

U mag anderen met uw drone laten vliegen als u een exploitantnummer heeft. De bestuurder (piloot) moet dan wel een vliegbewijs hebben.

Registreren drones van bedrijven

Bent u eigenaar van een bedrijf en gaan uw medewerkers met een bedrijfsdrone vliegen? Dan vraagt u, als eigenaar van het bedrijf, een exploitantnummer aan bij de RDW. Daarvoor heeft u eHerkenning nodig.
Heeft u meer bedrijfsdrones? Dan zet u hetzelfde exploitantnummer zichtbaar op alle drones die u heeft. Als het kan, zet u dit ook digitaal in de software van uw drone.

Drones zonder camera lichter dan 250 gram geen exploitantnummer nodig

Heeft u een drone zonder camera, die minder dan 250 gram weegt? Dan hoeft u geen exploitantnummer aan te vragen.

Let op: Als je een speelgoeddrone mét een camera hebt, die minder dan 250 gram weegt, dan heb je ook geen exploitantnummer nodig.