Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Vliegbewijs nodig voor subcategorie A1 en A3

U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieën A1 en/of A3. Hiervoor moet u een (online) training doen. Bij een vliegschool doet u vervolgens een kennistest. Dit kan bij 1 van de volgende vliegscholen:

Deze vliegscholen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aangewezen om deze examens af te nemen.

Vliegbewijs aanvragen bij RDW

Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit.

Dit vliegbewijs heet officieel het bewijs van voltooiing van een online theorie-examen. Het is alleen geldig als u vluchten maakt onder de condities die gelden in de subcategorie A1 of A3.

U heeft dit vliegbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt.

Let op: U heeft geen vliegbewijs nodig voor het vliegen met (speelgoed)drones die minder dan 250 gram (bij opstijgen) wegen.

Vergroot afbeelding
Voorbeeld vliegbewijs drone

Vaardigheidsbewijs nodig voor subcategorie A2

U heeft een vaardigheidsbewijs nodig als u in subcategorie A2 vliegt. Om dit bewijs te halen, moet u de kennistest voor het vliegbewijs voor A1 en A3 succesvol afronden en een praktische zelfopleiding doen. Daarna volgt een kennistest. De praktische zelfopleiding kunt u doen door uzelf te trainen in het vliegen met een drone onder de algemene regels van subcategorie A3.

De voorbereiding op de aanvullende kennistest kunt u zelf doen. U kunt ook een opleiding volgen. De kennistest kunt u bij een van de volgende vliegscholen doen:

Vaardigheidsbewijs aanvragen bij RDW

U kunt bij de RDW het aanvullende vaardigheidsbewijs aanvragen als u:

  • in bezit bent van het bewijs van voltooiing;
  • bewijs heeft dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald;
  • verklaart een praktische zelfopleiding te hebben gedaan.

Op het moment dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW. Via die link vraagt u het vaardigheidsbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vaardigheidsbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit. 

U heeft het vaardigheidsbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt. Met dit vaardigheidsbewijs mag u ook in de subcategorie A1 en A3 vliegen.

Heeft u uw online kennistest in een ander EU-land gehaald? Dan kunt u het vliegbewijs alleen aanvragen in het EU-land waar u de opleiding heeft gevolgd. Dit vliegbewijs is geldig in de hele EU, ook in Nederland.

Vergroot afbeelding
Voorbeeld vaardigheidsbewijs drone