Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Vliegbewijs nodig voor subcategorie A1 en A3

U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieën A1 en/of A3. Hiervoor moet u een (online) training doen. Bij een vliegschool doet u vervolgens een kennistest. Dit kan bij 1 van de volgende vliegscholen:

Deze vliegscholen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aangewezen om deze examens af te nemen. IenW wijst op dit moment geen nieuwe vliegscholen meer aan om deze examens af te nemen.

Vliegbewijs aanvragen bij RDW

Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit.

Dit vliegbewijs heet officieel het bewijs van voltooiing van een online theorie-examen. Het is alleen geldig als u vluchten maakt onder de condities die gelden in de subcategorie A1 of A3.

U heeft dit vliegbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt.

Let op: U heeft geen vliegbewijs nodig voor het vliegen met (speelgoed)drones die minder dan 250 gram (bij opstijgen) wegen.

Vergroot afbeelding Drone vliegbewijs A1-A3
Voorbeeld van een vliegbewijs voor de categorie A1 en/of A3.

Vaardigheidsbewijs nodig voor subcategorie A2

U heeft een vaardigheidsbewijs nodig als u in subcategorie A2 vliegt. Om dit bewijs te halen, moet u de kennistest voor het vliegbewijs voor A1 en A3 succesvol afronden. Daarna moet u een praktische zelfopleiding doen. Daarna volgt een nieuwe kennistest.

Zelfopleiding voor praktische vaardigheden

In de praktische zelfopleiding traint u uzelf in het vliegen met een drone onder de algemene regels van subcategorie A3. Het doel van de zelfopleiding van praktische vaardigheden is zorgen dat u uiteindelijk:

 • de drone veilig kan besturen binnen de grenzen van de drone;
 • alle bewegingen soepel en nauwkeurigheid uit kan voeren;
 • een goed beoordelingsvermogen en airmanship (een vorm van vakmanschap) uit kan oefenen;
 • de opgedane theoretische kennis toe kan passen; en
 • altijd de controle over de drone kan houden en de vlucht succesvol kan beëindigen.

U moet de zelfopleiding van praktische vaardigheden voltooien met een drone met vergelijkbare kenmerken als de drone die u wilt gaan gebruiken in de subcategorie A2.

Handmatig en automatisch besturen

Als u een drone gebruikt die zowel handmatig als automatisch bestuurd kan worden, moet u een zelfopleiding doen in beide manieren van besturing. Als uw drone meerdere geautomatiseerde functies heeft, moet u een zelfopleiding doen in al die geautomatiseerde functies.

Vliegoefeningen

In de zelfopleiding moet u zich de volgende vliegoefeningen leren:

 • opstijgen en landen;
 • precisievluchtmanoeuvres die binnen een bepaald luchtruimvolume blijven;
 • zweven in alle richtingen of rondhangen in posities;
 • noodprocedures in ongewone situaties (bijv. een return-to-home-functie, als de drone die heeft), zoals bepaald in de gebruikershandleiding van de fabrikant. U mag geen noodprocedures oefenen waarvoor u bepaalde functies moet uitschakelen, waardoor het gebruik van de drone op dat moment onnodig gevaarlijk wordt.

Kennistest

De voorbereiding op de 2e kennistest kunt u zelf doen. U kunt ook een opleiding volgen. De kennistest kunt u bij een van de volgende vliegscholen doen:

Vaardigheidsbewijs aanvragen bij RDW

U kunt bij de RDW het A2-vaardigheidsbewijs aanvragen als u:

 • in bezit bent van het bewijs van voltooiing;
 • verklaart een praktische zelfopleiding te hebben gedaan;
 • bewijs heeft dat u de 2e kennistest heeft gehaald.

Op het moment dat u de 2e kennistest heeft gehaald, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW. Via die link vraagt u het vaardigheidsbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vaardigheidsbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit. 

U heeft het vaardigheidsbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt. Met dit vaardigheidsbewijs mag u ook in de subcategorie A1 en A3 vliegen.

Heeft u uw online kennistest in een ander EU-land gehaald? Dan kunt u het vliegbewijs alleen aanvragen in het EU-land waar u de opleiding heeft gevolgd. Dit vliegbewijs is geldig in de hele EU, ook in Nederland.

Vergroot afbeelding Drone vliegbewijs A2.
Voorbeeld van een vliegbewijs voor de categorie A2.

Certificaat van theoriekennis voor STS

Wilt u vluchten met een gemiddeld risico (in de specifieke categorie) uitvoeren en gebruik maken van een EASA standaardscenario (STS)? U heeft dan onder andere een certificaat van theoriekennis voor STS nodig.

Om dit STS-bewijs te halen, moet u minimaal de kennistest voor het vliegbewijs voor A1 en A3 succesvol afronden. Daarna volgt een aanvullende kennistest. Als u in het bezit bent van een vaardigheidsbewijs voor subcategorie A2, krijgt u een aangepaste aanvullende kennistest.

De voorbereiding op de aanvullende kennistest kunt u zelf doen. U kunt ook een opleiding volgen. De aanvullende kennistest kunt u bij een van de volgende vliegscholen doen:

Deze vliegscholen zijn door IenW aangewezen om deze examens af te nemen. IenW wijst op dit moment geen nieuwe vliegscholen meer aan om deze examens af te nemen.

Certificaat van theoriekennis voor STS aanvragen bij RDW

U kunt bij de RDW het aanvullende vaardigheidsbewijs aanvragen als u:

 • in bezit bent van het bewijs van voltooiing;
 • bewijs heeft dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald.

Als u de aanvullende kennistest heeft gehaald, krijgt u van de vliegschool een e-mail met een persoonlijke link naar de RDW. Via die link vraagt u het vaardigheidsbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vaardigheidsbewijs krijgt u daarna per e-mail toegestuurd. U print het zelf uit. 

U heeft het certificaat altijd bij u als u met de drone vliegt.

Vergroot afbeelding Drone vliegbewijs met theoriekennis voor STS.
Voorbeeld van een vliegbewijs voor de categorie STS.