Heb ik een vliegbewijs nodig om met een drone te vliegen?

U mag alleen met een drone vliegen, zwaarder dan 250 gram, als u een vliegbewijs heeft. Voor sommige vluchten heeft u een aanvullend vaardigheidsbewijs nodig. De vliegbewijzen zijn geldig in alle landen van de Europese Unie.

Vliegbewijs nodig voor subcategorie A1 en A3

U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieën A1 en A3. Hiervoor moet u een (online) training doen. Bij een vliegschool doet u vervolgens een kennistest. Dit kan bij 1 van de volgende vliegscholen:

Deze vliegscholen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aangewezen om deze examens af te nemen.

Vliegbewijs aanvragen bij RDW

Na het behalen van de online kennistest, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW-website. Via die link vraagt u het vliegbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vliegbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit.

Dit vliegbewijs heet officieel het bewijs van voltooiing. En is alleen geldig als u vluchten maakt onder de condities die gelden in de subcategorie A1 of A3.

U heeft dit vliegbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt.

Let op: U heeft geen vliegbewijs nodig voor het vliegen met (speelgoed)drones die minder dan 250 gram (bij opstijgen) wegen.

Vergroot afbeelding
Voorbeeld vliegbewijs drone

Vaardigheidsbewijs nodig voor subcategorie A2

U heeft een vaardigheidsbewijs nodig als u in subcategorie A2 vliegt. U kunt dit vaardigheidsbewijs pas halen als u al het vliegbewijs heeft. Sinds 31 december 2020 moet u een aanvullende kennistest bij een vliegschool doen. De aanvullende kennistest gaat bijvoorbeeld over weersomstandigheden en vliegprestaties van een drone.

De voorbereiding op de aanvullende kennistest kunt u zelf doen. U kunt ook een opleiding volgen.
Daarnaast moet u een praktische zelfopleiding hebben gedaan. Dit kunt u doen door u zelf te trainen in het vliegen met een drone onder de condities van de subcategorie A3.

Vaardigheidsbewijs aanvragen bij RDW

U kunt bij de RDW het aanvullende vaardigheidsbewijs aanvragen als u:

  • in bezit bent van het bewijs van voltooiing;
  • bewijs heeft dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald;
  • verklaart een praktische zelfopleiding te hebben gedaan.

Op het moment dat u de aanvullende kennistest heeft gehaald, krijgt u van de vliegschool een mail met een persoonlijke link naar de RDW. Via die link vraagt u het vaardigheidsbewijs aan. U logt in met DigiD en betaalt met iDeal. Het vaardigheidsbewijs krijgt u daarna per mail toegestuurd. U print het zelf uit. 

U heeft het vaardigheidsbewijs altijd bij u als u met de drone vliegt. Met dit vaardigheidsbewijs mag u ook in de subcategorie A1 en A3 vliegen.

Heeft u uw online kennistest in een ander EU land gehaald? Dan kunt u het vliegbewijs alleen aanvragen in het EU land waar u de opleiding heeft gevolgd. Dit vliegbewijs is geldig in de hele EU, ook in Nederland.

Vergroot afbeelding
Voorbeeld vaardigheidsbewijs drone