Nieuwe wetgeving voor betalingsverkeer (PSD2)

De Payment Service Directive 2 (PSD2) is een nieuwe Europese wet voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. Vanaf 2018 kunnen er nieuwe online betaalmogelijkheden komen voor Nederlanders.

Nieuwe online betaalmethoden

Het doel van PSD2 is meer concurrentie, meer innovatie, een betere consumentenbescherming en meer veiligheid in het Europese betalingsverkeer. Door de PSD2 komen er nieuwe online betaalmethoden. Dit zijn alternatieven voor onder meer iDEAL-, creditcard- of Paypalbetalingen. Dit kan handig zijn als de bank van de webwinkel niet aangesloten is bij iDEAL, bijvoorbeeld in het buitenland. Of als de klant geen creditcard of Paypalrekening heeft. Ook kan een webwinkel met een vergunning zelf de betaling van de betaalrekening van de klant starten. Dat kan de betaling makkelijker en goedkoper maken voor de winkelier.

Bankrekeninggegevens delen

Met PSD2 kunt u nieuwe online betaal- en rekeningdiensten gaan gebruiken. Hiervoor is het nodig dat u toegang geeft tot uw betaalrekening bij uw bank aan een derde partij (een andere financiële instelling). Als u hiervoor toestemming geeft, krijgt deze derde partij toegang tot uw rekening(en) bij uw bank(en). Het is niet verplicht om toestemming te geven. Als u geen toestemming geeft, verandert er niets.

Bescherming van uw privacy volgens de AVG

De veiligheid en betrouwbaarheid van het Nederlandse betalingsverkeer zijn van groot belang. De Autoriteit Persoonsgevens (AP) gaat daarom toezien op de belangrijkste privacybepaling in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Aanbieders van deze nieuwe betaaldiensten moeten zich ook houden aan de AVG. Ook hier houdt de AP toezicht op. Bij overtreding van deze wet kan de AP forse boetes opleggen. 

Behandeling in Tweede en Eerste Kamer

Het wetsvoorstel voor PSD2 is door de Tweede Kamer aangenomen. Als ook de Eerste Kamer akkoord is, gaat de wet naar verwachting in het 4e kwartaal van 2018 in.

Meer informatie over PSD2

Kijk voor meer informatie over PSD2 op de website van De Nederlandsche Bank (DNB)

Zie ook

  • PSD2 De Nederlandsche Bank (DNB)

Verantwoordelijk