Wanneer kan ik een volledig zelfrijdende auto kopen?

Dat is niet precies te voorspellen. Het is zelfs niet zeker dat er ooit volledig zelfrijdende auto's in de winkel staan. Wel is duidelijk dat de ontwikkeling naar volledig zelfrijdende auto's nog jaren zal duren.

Testen op de weg nu wettelijk mogelijk

Bedrijven en onderzoeksinstellingen mogen nu testen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens op de openbare weg. De Rijksoverheid heeft de wetgeving hiervoor aangepast. Hierdoor kan veel ervaring worden opgedaan en zal de komende jaren veel geleerd worden. Ook wordt beter duidelijk wat nodig is voor een echte marktintroductie van zelfrijdende auto’s. De ontwikkelingen komen hiermee in een nieuwe fase. De RDW beoordeelt bij een testaanvraag vooraf of het testen op een veilige manier kan.

Verder ontwikkelen automatische functies

Er zijn nu al auto's met zelfrijdende functies te koop, zoals adapatieve cruise control, rem-assistentie en automatisch inparkeren. Het aanbod van auto's met verder ontwikkelde automatische functies zal de komende jaren toenemen. Er zijn nog veel tussenstappen nodig voordat volledig zelfrijdende auto's te koop zijn.