Ik maak mij zorgen om PFAS, kan ik iets doen?

U kunt contact met PFAS bijna niet voorkomen. Deze stoffen zijn op veel plekken om ons heen aanwezig. U kunt wel opletten of er PFAS zitten in de gebruiksartikelen die u koopt. En eet gevarieerd. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een grote hoeveelheid PFAS eet.

Gebruik van producten met PFAS

Door producten te kopen waar geen PFAS in zitten, draagt u bij aan minder verspreiding van PFAS. Lees in welke producten PFAS kan zitten en hoe je die gebruikt op de website Waarzitwatin.nl.

Als u producten met PFAS gebruikt: 

  • volg dan de gebruiksaanwijzing. Bij goed gebruik is het risico voor uw gezondheid klein;
  • gooi de producten met PFAS na gebruik in de juiste afvalbak. In de tabel op de website van Milieu Centraal staat per product met PFAS waar u het kunt weggooien.

Gevarieerd eten

Daarnaast is het belangrijk om gevarieerd te eten. Zo voorkomt u dat u vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS eet. Op de website van het Voedingscentrum vindt u adviezen om gezond en gevarieerd te eten.

Informatie over PFAS in uw omgeving

Neem bij vragen over PFAS in uw omgeving of PFAS en uw gezondheid contact op met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in uw regio. Op de website van het RIVM leest u meer vragen en antwoorden over PFAS en gezondheid.