Wanneer moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is.

Oude rijbewijs inleveren bij vernieuwing

Als u uw rijbewijs vernieuwt, moet u het oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. U mag uw oude rijbewijs niet houden. Deze regel geldt voor alle landen binnen de Europese Unie, om zo fraude tegen te gaan. Voor meer informatie over het verlengen van uw rijbewijs kunt u contact opnemen met uw gemeente.

Wanneer rijbewijs verlengen

 • Rijbewijs verlopen
  Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).
 • Rijbewijs uitbreiden met nieuwe categorie
  Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een andere rijbewijscategorie? Dan moet u ook een nieuw rijbewijs aanvragen. U mag pas het voertuig besturen als de nieuwe rijbewijscategorie is bijgeschreven. 
 • Rijbewijs beschadigd
  Uw rijbewijs moet voldoende leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan kunt u een boete krijgen. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Verlenging rijbewijs niet nodig

 • Tractorrijbewijs bij rijbewijs B behaald vóór 1 juli 2015
  Op 1 juli 2015 is het tractorrijbewijs ingevoerd. Had u op 1 juli 2015 al een rijbewijs B? Dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs. U hoeft niet speciaal een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de tussentijd mag u ook op een tractor rijden.
 • Adreswijziging
  Bij een adreswijziging hoeft u geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Het adres wordt automatisch aangepast als u uw rijbewijs moet vernieuwen.

Rijbewijs beschadigd

Uw rijbewijs moet voldoende leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan kunt u een boete krijgen. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen

U moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente waar u woont. Na 5 werkdagen is uw rijbewijs klaar. Het is ook mogelijk om uw rijbewijs sneller te krijgen via een spoedaanvraag.

Per 1 juli 2015 loopt een proef waarbij deelnemende gemeenten het rijbewijs kunnen laten thuisbezorgen.

Experiment met digitaal aanvragen rijbewijs

Sinds 2018 kunt u uw rijbewijs online verlengen in een aantal gemeenten die meedoen aan de proef 'Digitaal verlengen rijbewijs'. Online aanvragen kan alleen als u in 1 van deze gemeenten woont. Als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet u dus nog wel naar de gemeente.