Wanneer moet ik mijn rijbewijs verlengen?

Uw rijbewijs is geldig tot de datum die op uw rijbewijs staat. Vanaf die datum is het verlopen en moet u een nieuw rijbewijs hebben. U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als u slaagt voor een andere rijbewijscategorie. Of als uw rijbewijs niet meer leesbaar is. 

Rijbewijs verlopen: niet meer rijden

Is uw rijbewijs verlopen? Dan mag u niet meer rijden totdat u een nieuw rijbewijs heeft. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Oude rijbewijs inleveren bij vernieuwing

Als u uw rijbewijs vernieuwt, moet u het oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. U mag uw oude rijbewijs niet houden. Deze regel geldt voor alle landen binnen de Europese Unie, om zo fraude tegen te gaan. 

Rijbewijs uitbreiden met nieuwe categorie

Heeft u al een rijbewijs en slaagt u voor een andere rijbewijscategorie? Dan moet u ook een nieuw rijbewijs aanvragen. U mag pas het voertuig besturen als de nieuwe rijbewijscategorie is bijgeschreven. 

Tractorrijbewijs automatisch bijgeschreven bij verlenging

Op 1 juli 2015 is het tractorrijbewijs ingevoerd. Had u op 1 juli 2015 al een rijbewijs B? Dan krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs. U hoeft niet speciaal een nieuw rijbewijs aan te vragen. In de tussentijd mag u ook op een tractor rijden. 

Rijbewijs beschadigd

Uw rijbewijs moet voldoende leesbaar zijn. Is dit niet het geval, dan kunt u een boete krijgen. De hoogte van deze boete vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Geen nieuw rijbewijs bij adreswijziging

Bij een adreswijziging hoeft u geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Het adres wordt automatisch aangepast als u uw rijbewijs moet vernieuwen.

Rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen

U moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen en ophalen bij de gemeente waar u woont. Na 5 werkdagen is uw rijbewijs klaar. Het is ook mogelijk om uw rijbewijs sneller te krijgen via een spoedaanvraag.

Per 1 juli 2015 loopt een proef waarbij deelnemende gemeenten het rijbewijs kunnen laten thuisbezorgen.

Meer informatie verlengen rijbewijs

Voor meer informatie over het verlengen van uw rijbewijs kunt u contact opnemen met uw gemeente.