Mag ik met mijn buitenlandse rijbewijs in Nederland rijden?

Of u in Nederland mag rijden met uw buitenlandse rijbewijs, hangt af van uw verblijfsduur. En van het land waar u het rijbewijs heeft gehaald. 

Rijbewijs afgegeven binnen EU, EER of Zwitserland

Is uw rijbewijs afgegeven door een land in de Europese Unie (EU), EER of Zwitserland? En is het niet verlopen? Dan mag u er in Nederland mee rijden. Ook als u hier komt wonen.

Rijbewijs afgegeven buiten EU, EER of Zwitserland

Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie.

Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig. U vraagt een Nederlands rijbewijs aan bij uw gemeente. Daarvoor heeft u de inschrijving in het Bevolkingsregister Personen (BRP) nodig.

Buitenlands rijbewijs omwisselen voor Nederlands rijbewijs

U mag uw buitenlandse rijbewijs in sommige gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs,  zonder opnieuw rij-examen te doen. U vindt meer informatie over omwisseling van buitenlandse rijbewijzen op de website van de RDW.

Aparte regels voor snor- en bromfietsrijbewijs

Voor het besturen van snor- en bromfietsen gelden andere regels:

  • u mag in Nederland op een snorfiets rijden zonder rijbewijs als het internationaal verkeer betreft en in dat land geen rijbewijsplicht geldt.
  • Woont u binnen de EU, de EER of Zwitserland? Dan mag u op een bromfiets rijden (tot 45 per uur) met een AM-rijbewijs of een andere categorie die is afgegeven door 1 van deze landen.
  • Woont u in een ander land dan een EU-land, EER-land of Zwitserland? Dan mag u, als u tijdelijk verblijft in Nederland, zonder rijbewijs op een bromfiets rijden.