Welk rijbewijs heb ik nodig om op een brommer, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te rijden?

U heeft een bromfietsrijbewijs nodig om op een bromfiets, scooter, speedpedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. 

Rijlessen voor bromfietsrijbewijs volgen en examen aanvragen

Theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) kan vanaf 15,5 jaar. Rijlessen volgen en praktijkexamen doen kan vanaf 16 jaar. Op de site van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) staat hoe u het rijexamen AM kunt aanvragen. Ook leest u daar alles over het theorie-examen en praktijkexamen voor het rijbewijs AM.

Bromfietsrijbewijs bij autorijbewijs en motorrijbewijs

Heeft u een geldig autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A, A1 of A2)? Dan hoeft u geen apart bromfietsrijbewijs te hebben. U krijgt het rijbewijs AM automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. U hoeft dus ook geen apart bromfietsexamen te doen.

Geen bromfietsrijbewijs voor bijzondere bromfietsen

U heeft op dit moment geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke. Het ministerie werkt aan nieuwe regels. In de toekomst heeft u misschien een rijbewijs nodig voor de besturing van bijzondere bromfietsen.