Hoe vraag ik mijn eerste rijbewijs aan?

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u uw rijbewijspasje aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor van uw gemeente. U mag het voertuig pas besturen als u het rijbewijspasje heeft opgehaald.

Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

U moet het rijbewijspasje persoonlijk bij de gemeente aanvragen. Neem een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs mee.

Rijbewijs ophalen bij de gemeente

Na 5 werkdagen is uw rijbewijspasje klaar. U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het pasje op te halen. Dit moet u persoonlijk doen.

Sinds 2015 loopt een proef waarbij gemeenten uw rijbewijspasje opsturen naar uw huisadres.

Controle rijexamen door de gemeente

De gemeente controleert of u bent geslaagd voor het rijexamen. De gemeente controleert dit in het Centraal Rijbewijzenregister.

Dit register wordt beheerd door de RDW. Nadat u bent geslaagd, worden de verklaring van rijvaardigheid en verklaring van geschiktheid in het register geregistreerd door de RDW.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Meer informatie aanvragen rijbewijs

Wilt u meer informatie over het aanvragen van uw eerste rijbewijs? Neem dan contact op met uw gemeente.