Hoe kan ik mijn eerste rijbewijs aanvragen?

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u een rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis of stadsdeelkantoor in uw woonplaats. U mag pas in het voertuig rijden als u het rijbewijs heeft.

Rijbewijs aanvragen bij de gemeente

U moet het rijbewijs persoonlijk bij de gemeente aanvragen. U heeft hiervoor een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs nodig.

Controle rijexamen door de gemeente

De gemeente controleert of u bent geslaagd voor het rijexamen. Dit gebeurt via het Centraal Rijbewijzenregister. Nadat u bent geslaagd, wordt de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid in het register geregistreerd. Het Centraal Rijbewijzenregister wordt beheerd door de RDW. 

Rijbewijs ophalen bij de gemeente

Na 5 werkdagen is uw rijbewijs klaar. U heeft maximaal 3 maanden de tijd om het document af te halen. Dit moet u persoonlijk doen. Per 1 juli 2015 loopt een proef waarbij gemeenten het rijbewijs kunnen opsturen naar uw huisadres.

Rijbewijs aanvragen als 17-jarige

Vraagt u als 17-jarige het rijbewijs aan? Dan moet u eerst de begeleiderspas aanvragen. Anders kunt u geen rijbewijs aanvragen. U hoeft de begeleiderspas nog niet in bezit te hebben. De gemeente kan zien of de aanvraag is geregistreerd.

Meer informatie aanvragen rijbewijs

Voor meer informatie over het aanvragen van uw eerste rijbewijs kunt u contact opnemen met uw gemeente.