Hoe oud moet ik zijn voor rijles en rijexamen motor?

Wanneer u mag beginnen met rijlessen en het rij-examen mag doen voor uw motorrijbewijs, hangt af van uw leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer rijles en rijexamen lichte motor (categorie 1)?

Een lichte motor heeft een vermogen van maximaal 11 kW. U mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet u minimaal 18 jaar zijn. 

Minimumleeftijd rijles en rijexamen lichte motor

Soort voertuig Minimumleeftijd rijles Minimumleeftijd theorie-examen Minimumleeftijd praktijkexamen
Lichte motor 17 17 18

Het praktijkexamen voor het motorrijbewijs bestaat uit 2 onderdelen.

 • Eerst doet u het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen). Daar heeft u een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of  autorijbewijs (B) voor nodig.  
 • Daarna doet u het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). U moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heeft u een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer rijles en rijexamen middelzware motor (categorie 2)?

Een middelzware motor heeft een vermogen tot maximaal 35 kW.

Doorstromers

Heeft u al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag u vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. U hoeft niet opnieuw theorie-examen te doen. Het theoriecertificaat van A1 is ook geldig voor rijbewijs A2.

Voor het praktijkexamen moet u minimaal 20 jaar zijn. Bent u ten minste twee jaar in het bezit van rijbewijs A1? Dan kunt u een combi-praktijkexamen doen. In het combi-examen worden zowel voertuigbeheersing (AVB) als verkeersdeelneming (AVD) getoetst.

A2-beginners

U bent A2-beginner als u geen rijbewijs A1 heeft. Ook in dat geval mag u theorie-examen doen vanaf 17 jaar. Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig. Vanaf 20 jaar mag u rijles nemen en de praktijkexamens AVB en AVD afleggen.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen middelzware motor

Soort voertuig Ervaring bestuurder Minimumleeftijd rijles Minimumleeftijd theorie-examen Minimumleeftijd praktijkexamen
Middelzware motor Beginner 20 17 20
Middelzware motor In bezit van rijbewijs lichte motor 19 Geen theorie nodig. Theorie-certificaat van A1 is voldoende. 20

U heeft voor het praktijkexamen nodig:

 • een Eigen verklaring;
 • een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B). Let op: het theorie-certificaat is maar 1,5 jaar geldig.

Wanneer rijles en rijexamen zware motor (categorie A)?

Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer.

 • Geen rijervaring of korter dan 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag u op alle zware motoren rijden. Bent u nog geen 24 als de code vervalt? Dan moet u bij uw gemeente een nieuw rijbewijspasje aanvragen zonder de aantekening.
 • Ten minste 2 jaar rijbewijs middelzware motor (A2)
  U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden.
 • Geen rijbewijs middelzware motor (A2), u wilt rijbewijs A zonder aantekening code 80
  U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen. U mag dan op alle zware motoren rijden.

Als u rijbewijs A heeft, krijgt u rijbewijs A1 en A2 erbij. Ook als u de aantekening code 80 heeft. U mag dus met beide soorten rijbewijzen ook op lichte en middelzware motoren rijden.

Minimumleeftijd rijles en rijexamen zware motor

Soort voertuig Ervaring bestuurder

Minimum
leeftijd rijles

Minimumleeftijd
theorie-examen
Minimumleeftijd praktijkexamen(s) Rijbewijs
Zware motor Beginner 21 17 24 A
Zware motor Beginner 21 17 21

A met code

80

Zware motor Doorstromer, maar nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 21 A met code 80
Zware motor Doorstromer en minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2) 21 geen theorie nodig 22 A

U heeft voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Begin dus niet te vroeg met uw theorie. 

Informatie over rijles en rijexamen motorrijbewijs

Meer informatie over rijlessen en rijexamen voor een motor vindt u op de website van het CBR.