Heb ik recht op een reisproduct (ov-kaart) voor studenten?

Volgt u een opleiding aan mbo, hbo of universiteit? En heeft u recht op studiefinanciering? Dan heeft u ook recht op een reisproduct voor studenten. Als u nog geen 18 bent en een mbo-opleiding volgt, krijg u nog geen studiefinanciering. U kunt het reisproduct dan apart aanvragen. Een studentenreisproduct is een weekabonnement of weekendabonnement in het openbaar vervoer. 

Voorwaarden studentenreisproduct

  • U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent.
  • U moet jonger zijn dan 30 als uw studiefinanciering ingaat.
  • Ook niet-Nederlanders kunnen het studentenreisproduct krijgen. Kijk bij de nationaliteitsvoorwaarden voor studiefinanciering. Die gelden ook voor het studentenreisproduct.

Gift of lening

  • Doet u mbo niveau 1 of 2? Dan is het studentenreisproduct gratis (gift).
  • Doet u mbo 3, mbo 4, hbo of universiteit? Dan is het studentenreisproduct eerst een lening (prestatiebeurs). Behaalt u binnen 10 jaar uw diploma, dan is het reisproduct een gift. U hoeft het reisproduct dan niet terug te betalen.

Hoogte en duur ov-vergoeding voor studenten

De informatie over de hoogte en duur van het studentenreisproduct staat op de website van DUO. Doet u mbo op niveau 1 en 2? Dan ontvangt u het reisproduct zolang u staat ingeschreven. Voor niveau 3 en 4 ontvangt u het reisproduct voor maximaal 7 jaar (84 maanden). In het hoger onderwijs geldt het reisproduct voor de officiële duur van de opleiding + 1 jaar. Studenten in het hoger onderwijs die een opleiding volgen van 4 jaar, kunnen in dat geval dus 5 jaar vrij of met korting in het openbaar vervoer reizen.

Studentenreisproduct aanvragen

U kunt een studentenreisproduct aanvragen via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U kunt kiezen tussen een weekabonnement of weekendabonnement. Het studentenreisproduct zet u op uw persoonlijke ov-chipkaart.

Lees meer over het studentenreisproduct op DUO.nl.

Buitenlandse studenten en reisproduct

Ook niet-Nederlandse studenten kunnen een vergoeding voor het openbaar vervoer aanvragen. Bekijk de voorwaarden voor uw leeftijd, opleiding en nationaliteit op de website van DUO.

Informatie van DUO

Lees meer over het studentenreisproduct op DUO.nl.