Regels voor bijzondere bromfietsen

Bijzondere bromfietsen gaan niet harder dan 25 kilometer per uur en hebben een elektro- of verbrandingsmotor. Deze lichte voertuigen zijn geen gewone brommers. Voor een bijzondere bromfiets de weg op mag, moet daarvoor een aanvraag ingediend worden.

Eisen aan bijzondere bromfietsen op de weg

Niet alle voertuigen mogen zomaar de weg op. Voertuigen op de openbare weg moeten veilig zijn. Daarom moeten deze voertuigen aan toelatingseisen voldoen. Voorbeelden van eisen zijn goed werkende verlichting en remmen.

Bijzondere bromfietsen zijn geen gewone snor- en bromfietsen. Een gewone bromfiets heeft bijvoorbeeld altijd een zadel. Een bijzondere brommer zoals een segway heeft geen zadel. Daarom worden aan bijzondere bromfietsen veiligheidseisen gesteld voordat ze de weg op mogen.

Geen Europese regels voor bijzondere bromfietsen

Snorfietsen, bromfietsen, motoren en auto’s moeten voldoen aan de Europese regels voor toelating en veiligheid. De toelatingseisen voor bijzondere bromfietsen zijn niet Europees vastgesteld. Landen bepalen zelf aan welke eisen een bijzondere bromfiets moet voldoen. U mag bijvoorbeeld in een ander land wel op een elektrische step (e-step) rijden, maar in Nederland niet. Behalve als de e-step in Nederland wel is toegestaan.

Aanvraag voor toelating openbare weg bij de RDW

Er gelden regels om een bijzondere bromfiets op de weg toe te laten (het toelatingskader). Bent u fabrikant, importeur of distributeur van een bijzondere bromfiets? Dan kunt u een aanvraag indienen bij de RDW voor een nationale typegoedkeuring bijzondere bromfiets.