Kan ik veilig zwemmen in zee, rivieren en kanalen?

U kunt alleen zwemmen in officieel aangewezen zwemplekken. Want daar houdt de overheid de veiligheid in de gaten. Rivieren en kanalen staan niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.

Kwaliteit zwemwater

De kwaliteit van zwemwater is over het algemeen goed. De provincie wijst de officiële zwemplekken in Nederland aan. Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert de provincie elke 14 dagen het water op deze zwemplekken. Is het zwemwater niet schoon en veilig genoeg? Dan kan de provincie een negatief zwemadvies of een zwemverbod instellen.

Actuele informatie over zwemwater

Zwemwater.nl biedt informatie over de zwemwaterkwaliteit bij u in de buurt. U kunt ook met de provinciale zwemwatertelefoon bellen.

Informatie over de Europese zwemwaterkwaliteit (in het Engels) kunt u vinden op de website van de Europese Commissie.

Zwemmen in zee

Aan de strandvlaggen in verschillende kleuren langs de kust kunt u zien of het veilig is om te zwemmen in zee. Zo geeft een rode vlag het advies aan om niet te zwemmen. Een strand is volgens de wet niet verplicht om een strandvlag te gebruiken.

Op stranden met een Blauwe Vlag wordt géén groene vlag meer toegepast. Dit is ook de richtlijn van Reddingsbrigade Nederland die de Blauwe Vlag Nederland volgt. Een groene vlag suggereert dat het veilig is om in zee te zwemmen. Terwijl er altijd gevaren kunnen zijn.

Een overzicht van alle strandvlaggen vindt u op de website van Zwemwater.nl

Zwemmen in rivieren en kanalen

Zwemmen in rivieren en kanalen kan gevaarlijk zijn door de zuiging van schepen en gevaarlijke stroming. Daarom staan rivieren en kanalen niet op de lijst met officieel aangewezen zwemplekken.

Veilig zwemmen

Op de website Zwemwater.nl vindt u meer informatie over veilig zwemmen. Hier vindt u ook een overzicht van de officieel aangewezen zwemplekken.