Werken in het onderwijs

Deze hoofdrubriek bevat 5 rubrieken:

Hoe word ik leraar in het basisonderwijs?

U heeft een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig om als leraar in het basisonderwijs te mogen werken. De pabo-opleiding kunt u combineren met een universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek.

Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De voltijdopleiding aan de pabo duurt 4 jaar. Tijdens het 3e jaar gaat u zich specialiseren. U kunt kiezen voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar. Of voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. In het laatste jaar volgt u nog een langere stage.

U kunt de pabo ook in deeltijd volgen. U combineert de studie dan met leren in de onderwijspraktijk.

Op de website Studiekeuze123.nl kunt u zien welke hogescholen de pabo aanbieden.

Korte lerarenopleiding als zij-instromer

U kunt als zij-instromer de lerarenopleiding doen. Voorwaarde is dat uit het geschiktheidsonderzoek blijkt dat u deze opleiding in maximaal 2 jaar kunt afronden. Ook heeft u een afgeronde hbo-opleiding of een universitaire opleiding nodig. Of een hieraan gelijkwaardig diploma.

Heeft u een vwo-diploma? Dan kunt u bij een flink aantal pabo's in aanmerking komen voor een verkorte lerarenopleiding van 3 jaar. Dit kunt u bespreken met de hogeschool waar u de pabo wilt gaan volgen.

Meer informatie vindt u op de pagina Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?

Universitaire lerarenopleiding

De academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo) duurt 4 jaar. Deze studie is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde  of pedagogiek en het hbo-programma van de pabo. Voor deze lerarenopleiding heeft u een vwo-diploma of een propedeuse van de pabo nodig.

Subsidie

Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie als u een lerarenopleiding gaat volgen. Op de website leraar.nl kunt u door antwoord te geven op enkele simpele vragen achterhalen of u in aanmerking komt voor een regeling.

De Rijksoverheid. Voor Nederland