Hoe word ik leraar in het basisonderwijs?

U heeft een afgeronde hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo) nodig om als leraar in het gehele basisonderwijs te mogen werken. 

Binnen de opleiding zijn specialisaties mogelijk, bijvoorbeeld naar leeftijdscategorie (jonge kind of oudere kind). Maar u moet aan alle eisen voldoen om uw diploma te halen. De pabo-opleiding kunt u na een vwo-opleiding ook combineren met een universitaire opleiding onderwijskunde of pedagogiek.

Leraar worden: wat moet u regelen?

Wilt u weten hoe u leraar kunt worden? Vul een aantal vragen in en kijk wat er nodig is om leraar te worden.

Hbo-opleiding leraar basisonderwijs (pabo)

De voltijdopleiding aan de pabo duurt 4 jaar. Tijdens het 3e jaar gaat u zich specialiseren. U kunt kiezen voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar. Of voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12 jaar. In het laatste jaar volgt u nog een langere stage.

U kunt de pabo ook in deeltijd volgen. U combineert de studie dan met leren in de onderwijspraktijk.

Op de website Ruim baan voor PO kunt u per provincie zien welke hogescholen de (academische) pabo aanbieden.

Universitaire lerarenopleiding

De academische lerarenopleiding primair onderwijs (alpo) duurt 4 jaar. Deze studie is een combinatie van de universitaire studie onderwijskunde  of pedagogiek en het hbo-programma van de pabo. Voor deze lerarenopleiding heeft u een vwo-diploma of een propedeuse van de pabo nodig.

U kunt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen van Primair Onderwijs volgen. Deze voltijdopleiding duurt 3 jaar, waarna u bevoegd bent om les te geven in het basisonderwijs.

Korte lerarenopleiding als zij-instromer

U kunt als zij-instromer de lerarenopleiding doen. Voorwaarde is dat uit het geschiktheidsonderzoek blijkt dat u deze opleiding in maximaal 2 jaar kunt afronden. Ook heeft u een afgeronde hbo-opleiding of een universitaire opleiding nodig. Of een hieraan gelijkwaardig diploma.

Heeft u een vwo-diploma? Dan kunt u bij een flink aantal pabo's in aanmerking komen voor een verkorte lerarenopleiding van 3 jaar. Dit kunt u bespreken met de hogeschool waar u de pabo wilt gaan volgen.

Meer informatie vindt u op de pagina Hoe kan ik als zij-instromer lesgeven in het onderwijs?

Hybride leraar: lesgeven naast een andere baan

Een relatief nieuw begrip is de hybride-docent. Dat zijn mensen die ervoor kiezen om naast hun huidige beroep een aantal uren in de week les te geven. De overheid gaat met enkele organisaties een pact sluiten om personeel voor een deel van hun tijd vrij te maken om les te geven. Wie maximaal 4 uur in de week als vakdocent lesgeeft, heeft geen onderwijsbevoegdheid nodig. Wel geeft iemand dan les onder begeleiding van een docent met een bevoegdheid. Wie meer uur per week les wil geven, moet zelf binnen 2  jaar een bevoegdheid halen. In die periode mag iemand al zelf lesgeven. De school waar iemand les wil geven, kan daarbij helpen.

Beloning

Mensen onderschatten de salarissen van leraren. Leraren verdienen beter dan veel mensen denken, blijkt uit onderzoek. Bekijk hoeveel een leraar in het basisonderwijs verdient.

Subsidie

Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidie als u een lerarenopleiding gaat volgen. Op de website duo.nl kunt u door antwoord te geven op enkele simpele vragen achterhalen of u in aanmerking komt voor een regeling.

Vragen over leraar worden

U kunt vragen stellen over leraar worden via Twitter (@MinOCW) of via Facebook (www.facebook.com/ministerieocw). 

Meer informatie over werken in het onderwijs vindt u op de website van het Onderwijsloket.