03 april Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie.

Persconferentie na ministerraad 3 april 2020

Minister-president Rutte:

Goedemiddag. En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: het ziet er naar uit dat we komend weekend prachtig voorjaarsweer krijgen. Na een lange, regenachtige winter hét moment om van de zon te genieten. En toch, ik vraag iedereen: doe het niet. Althans: niet op straat, het strand, niet het bos of een recreatiegebied. Het devies is en blijft: blijf zoveel mogelijk thuis. Dus al je een balkon of tuin hebt: ga daar in het zonnetje zitten. En als je dat niet hebt en toch naar buiten wilt: houd je aan de regels. Blijf op minimaal anderhalve meter afstand. Ga niet de straat op als je verkouden bent, laat staan klachten als daar klachten bij komen zoals benauwdheid en /of koorts. Dan blijft het hele gezin thuis. Gebruik vooral het gezonde verstand, zoals we dat met elkaar nu al een aantal weken doen. Ga niet met zijn allen naar de gebruikelijke hotspots toe. En als het toch niet anders kan, kies een rustige plek in je eigen buurt: dat kleine parkje dat je normaal gesproken overslaat, of het bankje langs het water. En ik heb ook een waarschuwing in petto: als het op bepaalde plekken te druk wordt, zal worden gehandhaafd. Dat wil zeggen: sluiten van parken, stranden et cetera en zo nodig overtreders beboeten. Overigens hebben diverse veiligheidsregio’s en gemeenten maatregelen genomen om een toeloop naar plekken waar mensen dreigen samen te komen in grote aantallen, om dat te voorkomen. Denk aan de stranden, de recreatiegebieden en dergelijke. Ik heb gisteren ook aandacht gevraagd voor het paasverkeer, van een weekend verder. De oproep aan de mensen in Duitsland en België is: blijf thuis. En aan Nederlanders is: ga niet jezelf verplaatsen door Nederland, laat staan naar België of Duitsland toe.

Dan hebben wij in de ministerraad ook gesproken over andere ontwikkelingen rond het coronavirus. Daarbij ging het zowel om de medische aspecten, de voortgang van het noodpakket voor banen en economie als ook de repatriëring van de Nederlanders die vastzitten in het buitenland. Er zijn inmiddels 10 zogenaamde BBB-vluchten geweest, waarmee ruim 1.500 mensen zijn teruggekeerd. En de komende dagen zullen er meer van deze vluchten volgen. Het belangrijkste punt van aandacht op dit moment is en blijft op dit moment de capaciteit van de zorg, in het bijzonder die van de intensive care. Zoals Hugo de Jonge tijdens het debat in de Kamer al besprak wordt er met man en macht gewerkt om de IC-capaciteit uit te breiden. Echt alles wordt uit de kast getrokken om ervoor te zorgen dat we over voldoende capaciteit beschikken. En ik wil hier nogmaals mijn grote waardering en respect uitspreken voor al het werk van de schoonmakers, de patiëntenvervoerders, de verpleegkundigen, de artsen in de ziekenhuizen, in het bijzonder nu ook op de IC-afdelingen die in zeer korte tijd qua capaciteit verdubbeld wordt. Die IC-capaciteit wordt in no time verdubbeld op dit moment in Nederland. En het is geweldig dat dat lijkt te gaan lukken dit weekend. En tegelijkertijd vraagt dat enorm veel van mensen i de zorg en ik denk dat we daar alleen maar respect voor kunnen hebben. En als ik vraag: blijf thuis dit weekend, blijf überhaupt zoveel mogelijk thuis, ook de komende weken, dan is dat ook in de eerste plaats om ervoor te zorgen dat de capaciteit in de zorg het aan kan en wij niet onnodig besmetting oplopen of andere mensen besmetten met alle gevolgen dat dat weer zou hebben voor de capaciteiten in de zorg. En ik realiseer me terdege dat wat er nu gebeurt, dat dat veel vraagt van mensen die in de zorg, maar ook van de samenleving als geheel. Van al die mensen die moeten proberen ons land draaiende te houden. Ik was van de week, u zag mijn zeer geslaagde poging om mee te doen aan de gym, ik was getuige hoe het thuisonderwijs plaatsvindt, hoe in het onderwijs gewerkt wordt om in no time het onderwijs van in de klas via internet te organiseren. De thuiswerkende leraar, of de op school vanuit de school maar zonder kinderen werkende leraar om ervoor te zorgen dat de kinderen thuis toch onderwijs kunnen krijgen, de vakkenvuller in de supermarkt, al die mensen zijn bezig om ervoor te zorgen dat in dit land, of het nou het onderwijs is, essentiële voorzieningen zoals onze voedselketen, dat die allemaal goed kunnen blijven functioneren. En laten we daar met elkaar nog steeds het grootste respect voor hebben en houden. En daarmee ook complimenten voor al die mensen die ervoor zorgen dat we in deze moeilijke omstandigheden met al het kunst en vliegwerk wat daarbij komt en alle flexibiliteit en inventiviteit, alle ballen in de lucht houden. Mensen die thuis aan het zoomen zijn of conference callend proberen hun werk te blijven doen en ondertussen hun kinderen helpen met huiswerk. Maar ook de ondernemers die bezig zijn met noodvoorzieningen voor hun bedrijf en personeel zoveel mogelijk vast te kunnen ouden.

En tot slot: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Dat schuitje is niet aan een kant lek. Het is niet zo dat het daar lek is en niet aan onze kant. Het schuitje is in zijn geheel lek en we moeten er met elkaar voor zorgen dat we dat lek zo gauw mogelijk dichten. En dat kunnen we alleen doen met zijn allen, met 17 miljoen Nederlanders. Dus houdt vol, houdt vol ook als de zon schijnt, want alleen samen kunnen wij dit aan.