30 oktober Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na afloop van de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Met aandacht voor de aanslag in Nice, de aanpak van het coronavirus en de aardbeving in de Egeïsche Zee die Griekenland en Turkije heeft getroffen. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Minister-president Rutte:

Goedemiddag. Ik wil toch ook hier stilstaan bij de verschrikkelijke aanslag in Nice van gisteren, waarbij drie mensen zijn vermoord en meerdere personen gewond zijn geraakt. Een gruwelijke terreurdaad, gericht tegen onze gemeenschappelijke waarden van vrijheid, van gelijkwaardigheid. Een daad die Frankrijk, na de aanslag op Samuel Paty, nu voor de tweede keer in korte tijd in het hart raakt. Ook gisteravond tijdens de informele Europese Raad hebben we hier met elkaar over gesproken. En heel Europa deelt de afschuw hierover en onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden en naar de hele Franse bevolking. Nederland staat schouder aan schouder met de Fransen om onze gezamenlijke waarden te beschermen. Ook binnen Nederland vinden we elkaar in onze afkeer van deze terreurdaad. Het is goed om vast te stellen dat verschillende organisaties, zoals het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Raad van Kerken en het Overleg Joden, Christenen en Moslims, deze terreurdaad hebben veroordeeld. Juist nu moeten we met elkaar bruggen slaan.

Uiteraard hebben we vandaag in de ministerraad ook uitgebreid bijgepraat over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Afgelopen dinsdag was het persmoment en ook tijdens het Kamerdebat hebben Hugo de Jonge en ik gezegd dat we op een kruispunt staan. Het is nog te vroeg om te kunnen vaststellen wat het precieze effect is van de gedeeltelijke lockdown. Vandaag meldt het RIVM ruim 11.000 positief geteste personen, maar in dat cijfer zitten ook een aantal oude meldingen. We kunnen het effect van deze na-rapportage op dit moment niet precies kwantificeren, maar als je daarvoor corrigeert dan lijkt het aantal positief geteste personen de afgelopen dagen ongeveer constant. Maar nogmaals: we moeten het echt nog heel precies bekijken en nog even afwachten wat er komende dagen gebeurt. We zullen zeer nauwlettend in de gaten houden wat er gebeurt in de teststraten en in de ziekenhuizen en we verwachten daar ook nu snel meer duidelijkheid over te krijgen. En in principe is nu voorzien dat Hugo de Jonge en ik dinsdag dan weer een persconferentie geven en ons bij u terug melden. En dan zullen we u informeren over de stand van zaken en laten weten of aanvullende maatregelen nodig zijn.

De situatie met corona is in heel Europa ernstig.  In bijna alle Europese landen geven de oplopende cijfers aanleiding tot echt heel forse maatregelen. We strijden op dit moment allemaal tegen hetzelfde virus, maar de situatie verschilt wel sterk per land. Daarom is het beleid wat betreft de dagelijkse bestrijding van het virus, epidemiologisch, virologisch, is inderdaad een nationale aangelegenheid. Maar het is tegelijkertijd van groot belang om ervaringen uit te wisselen, informatie met elkaar te delen – wat wel, wat niet werkt – en vervolgens ook te kijken wat we gezamenlijk kunnen doen, waar we coördinerend samen kunnen optreden. Bijvoorbeeld op de aankoop en distributie van vaccins, de erkenning over de grenzen heen van testen en de testaanpak, de aanpak van quarantaine. En daarom zijn die Europese vergaderingen ook zo belangrijk en daar gaan we ook mee door de komende tijd, zodat we – waar dat nuttig en nodig is – goed met elkaar kunnen samenwerken bij het bestrijden van het virus.

En tot slot wil ik ook iets kort zeggen over de verschrikkelijke berichten op dit moment uit de Griekse en Turkse regio, de Egeïsche zee, de grote aardbeving. Ik zag dat de laatste Amerikaanse berekeningen lieten zien een kracht van 7 op de schaal van Richter, dus dat is een heel zware beving geweest. De eerste berichten komen nu binnen van schade, maar ook van slachtoffers en wij leven zeer mee met de Turken, wij leven zeer mee met de Grieken en als wij kunnen helpen dan staan we daar natuurlijk onmiddellijk voor beschikbaar.