22 januari Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Rutte heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. De video toont de inleidende verklaring. Over de aanpak van het coronavirus en de uitbreiding van het steunpakket voor banen en economie. Bekijk de hele persconferentie via YouTube. Of lees de letterlijke tekst van de persconferentie

Minister-president Rutte:

Goedemiddag. Sorry dat we iets later zijn. Niet heel veel nieuws te melden na een week waarin we elkaar al heel veel gezien hebben, maar misschien kort toch even terugblikkend op gisteren en vooruitblikkend naar de komende dagen. Er was natuurlijk een debat gister met de Kamer over het pakket maatregelen noodzakelijk nu vanwege de zeer grote bezorgdheid over de nieuwe varianten van het virus die de kop op steken en die ook een veel hogere, lijkt het, een veel hogere besmetting met zich meebrengen. Niet zo zeer meer ziekte, maar wel een hogere besmetting dan het virus wat we kennen. En tegelijkertijd ook, als je dat nu doet die extra maatregelen bovenop de bestaande lockdown, dat je dan hopelijk dan ook weer ietsjes eerder wat perspectief hebt. Dat was volgens mij, ik denk dat het goed is dat we er in geslaagd zijn Kamer en kabinet samen tot overeenstemming te komen. Ook dat het draagvlak er is en dat is denk ik belangrijk voor de bestrijding van het virus. En dat zullen we ook de komende weken voortzetten, die gesprekken en contacten. Dat is ongelooflijk belangrijk. Het pakket zelf zal daarmee, die uitbreiding, geen verrassing voor u zijn. Maar misschien voor het bredere publiek, mochten zij deze persconferentie volgen, nog heel kort de belangrijkste punten. In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. En dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen moet blijven. Bovendien is het advies voor bezoek aangescherpt wat betreft bezoek: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Want elke reis verhoogt nou eenmaal het risico op meer besmettingen of het meenemen van nieuwe varianten naar Nederland, maar ook in Nederland. En daarom ook het volgende: blijf in Nederland. Ga niet op reis en boek geen reizen die in de periode zouden plaatsvinden tot en met 31 maart. Dan worden er ook extra beperkingen ingevoerd wat betreft reisbewegingen. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten voor passagiers. Het vliegverbod geldt ook voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika en uit Zuid-Amerika. En alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen moeten een binnen 4 uur voor vertrek afgenomen negatieve sneltest kunnen tonen, bovenop de al verplichte negatieve PCR-test, die maximaal 72 uur voor aankomst moet zijn afgenomen. En bovendien moeten zij natuurlijk in quarantaine als ze dan in Nederland aankomen. En het doel is om het huidige besmettingsniveau te verlagen, daarmee de verspreiding van het huidige virus maar ook die nieuwe varianten te vertragen en ervoor te zorgen dat zo min mogelijk van die nieuwe varianten op deze manier het land binnenkomen. En zo kunnen we het moment dat die nieuwe varianten, die nieuwe mutaties, die nieuwe soorten virus, die besmettelijk zijn het moment dat zij ook de overhand krijgen, dat kunnen we daarmee zo veel mogelijk uitstellen. En dat is weer van groot belang voor onze ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat de komende maand daar ruimte blijft voor coronapatiënten maar ook juist ook weer voor de andere mensen die medische zorg nodig hebben vanwege ziektes, eventueel ook ernstige ziektes, waarvoor ze naar het ziekenhuis moeten. Maar natuurlijk ook met het oog om te kijken: wat zou er dan weer kunnen vanaf, laten we zeggen, 9 februari? Met andere woorden: we zullen nog even moeten doorbijten. Maar er is wel licht aan het eind van de tunnel. Tot slot, gister ook tijdens het Kamerdebat gepresenteerd het aanvullende pakket over de economie door de drie ministers die daar in het bijzonder aan gewerkt hebben: Bas van ’t Wout, Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees. Er opgericht om ook daar de bedrijven zoveel mogelijk nu mee te sleuren naar die eindstreep en er voor te zorgen dat zo min mogelijk bedrijven onderweg omvallen. Uiteraard als we bij die eindstreep zijn, dan zal ook de economie weer op gang komen. Dan zal ook weer blijken welke bedrijven structureel ook weer kansen hebben, maar dat is het normale functioneren van de economie. Dat kan nu helaas niet, en vandaar proberen om al die ondernemers en de mensen die er werken zoveel mogelijk met ons allen die eindstreep te laten halen. Wetend, dat het ook voor hen ontzettend zwaar is, zoals het zwaar is voor iedereen in Nederland. Zeker ook voor de mensen die extra vraagstukken met extra problemen worstelen, zoals eenzaamheid, eventuele mentale of lichamelijk ziektes die hen aan huis binden. Of het minder makkelijk maken om contacten te leggen. We realiseren ons dat zeer. Jong en oud. Voor iedereen is het een hele zware tijd, en voor sommigen extra. Dus blijf naar elkaar om zien. We hebben het ergste qua tijd denk ik achter ons, maar we gaan echt nog door een paar ontzettend moeilijke weken en maanden heen.