Koning onthult Holocaust Namenmonument in Amsterdam

Koning Willem-Alexander onthult zondagmiddag 19 september het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het monument herinnert aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord. Minister-president Rutte houdt een toespraak. Ook is staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanwezig.

Het monument is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité en bestaat uit ruim 102.000 stenen waarop de naam, geboortedatum en leeftijd van de Nederlandse Holocaustslachtoffers zijn gegraveerd. Deze mensen zijn tussen 1940 en 1945 vanuit Nederland, of als Nederlandse Joden, Sinti en Roma woonachtig in het buitenland, vervolgd en gedeporteerd, in naziconcentratie- en vernietigingskampen vermoord of omgekomen door honger en uitputting tijdens transporten en dodenmarsen. Het monument, een ontwerp van architect Daniel Libeskind, omvat vier Hebreeuwse letters die vanuit de lucht gezien de betekenis van het woord ‘in memoriam’ vormen.

De bijeenkomst start met toespraken van voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité, de minister-president, de burgemeester van Amsterdam en de architect. Tevens is er muziek, gebed en een minuut stilte. Vervolgens opent de Koning samen met de heer Grishaver het Namenmonument door – naar Joods gebruik – een steen te leggen bij de verklaringswand. De Koning en de minister-president hebben vervolgens gesprekken met overlevenden van de Holocaust en nabestaanden.

Tijdens de onthulling worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.