Komende week miljoenen zelftesten naar basisscholen

Vanaf maandag 6 december ontvangen alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs een eerste voorraad zelftesten voor hun leerlingen in groep 6, 7 en 8. Voor de kerstvakantie is er een tweede automatische levering. Hiermee kunnen leerlingen twee keer per week thuis een zelftest doen.

Dat heeft minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vandaag per brief laten weten aan alle 6700 scholen in het primair onderwijs. Het aantal zelftesten per school hangt af van het aantal leerlingen en leraren. In totaal bestaat de eerste levering uit 2,4 miljoen zelftesten. Dat is voldoende voor alle leerlingen in groep 6, 7 en 8 voor twee keer testen per week gedurende twee weken. Voor de kerstvakantie zal er nog een tweede levering plaatsvinden die genoeg voorraad geeft tot en met enkele weken na de kerstvakantie. Scholen hoeven hiervoor niet te betalen.

Slob: ,,Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen vragen we van onderwijspersoneel, leerlingen en ouders zich te houden aan de verscherpte maatregelen, zoals mondkapjes in de gang, looproutes in het gebouw en ouders buiten de school. Ik zie dat veel scholen hier voortvarend mee aan de slag zijn gegaan. Nu komen op korte termijn ook de zelftesten voor leerlingen beschikbaar. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we verspreiding van het virus tegengaan en scholen verantwoord open kunnen blijven. Dat is ons gezamenlijke doel.”

Thuis testen

Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisschool geldt dat ze thuis twee keer per week een zelftest doen, zo nodig met behulp van ouders of andere verzorgers. Dit geldt ook voor alle leraren. Als de test positief is, gaan de leerling of leraar en de rest van het gezin in quarantaine en laten zich testen in de GGD-teststraat. Als de test negatief is, kan de leerling of leraar naar school.

Aanvraag

Voor de groep leerlingen in het primair onderwijs zijn zo’n 1,2 miljoen zelftesten per week nodig. De eerste twee leveringen krijgen scholen automatisch, zodat scholen hun leerlingen snel kunnen voorzien van zelftesten. Na de kerstvakantie kunnen scholen zelf - op basis van eigen inschatting van de voorraad - de benodigde zelftesten kostenloos aanvragen via een speciaal programma. Dit voorkomt te grote voorraden in het schoolgebouw. Scholen gebruiken dit systeem nu al om zelftesten voor leraren aan te vragen.

Instructievideo

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport koopt de zelftesten in, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap regelt dat de zelftesten op scholen terechtkomen. Hiervoor rijden busjes en vrachtwagens het hele land door. Scholen geven de zelftesten vervolgens via de leerlingen mee naar huis. Voor leerlingen en hun ouders kan het even wennen zijn om wekelijks zelftesten af te nemen. Om hierbij te helpen hebben scholen instructievideo’s, flyers en voorbeeldbrieven voor ouders of verzorgers gekregen. Deze informatie is terug te vinden op www.zelftesteninhetonderwijs.nl.

Voortgezet onderwijs

Middelbare scholen kregen op aanvraag al zelftesten voor ongevaccineerde leerlingen en leraren. Inmiddels geldt het dringende advies dat álle leerlingen en leraren in het voortgezet onderwijs twee keer per week een zelftest doen. Middelbare scholen kunnen deze testen op dezelfde manier aanvragen, als ze gewend zijn (via een speciaal programma). Dit gebeurt ook massaal: sinds de maatregelen zijn aangekondigd is het aantal aanvragen meer dan verdubbeld. In het voortgezet onderwijs gaat het om circa 1 miljoen leerlingen en leraren, waarvoor 2 miljoen zelftesten per week nodig zijn.