De Veiligheidsdiplomaat nummer 8, oktober 2019

Beste lezer,

De nieuwste editie van De Veiligheidsdiplomaat staat online.

In deze editie lees je hoe het Nederlandse exportbeleid reageert op de Turkse inval in Syrië, blikken we terug op de overdracht van het Global Counterterrorism Forum covoorzitterschap van Nederland en lees je meer over de Nederlandse inzet op grensbeheer in Niger.

Veel leesplezier!

Turkse inval in Syrië: hoe reageert het Nederlandse wapenexportbeleid?

Wie de afgelopen tijd het nieuws heeft bijgehouden kan er eigenlijk niet omheen: de Turkse inval in noordoost Syrië. Turkije is een NAVO-bondgenoot van Nederland. Hoe werd het Nederlandse en Europese wapenexportbeleid aangepast in reactie op de Turkse operatie?

Turkse inval in Syrië: hoe reageert het Nederlandse wapenexportbeleid?

Beeld: Glenn Fawcett

Aan tafel tegen terrorisme

Het zit erop. In New York vond de overdracht van het Global Counterterrorism Forum covoorzitterschap plaats. Vier jaar lang heeft Nederland samen met Marokko de agenda van dit forum kunnen bepalen. Wat heeft het covoorzitterschap Nederland eigenlijk allemaal gebracht? Wat komt er allemaal kijken?

Aan tafel tegen terrorisme

Nederlandse steun aan grensbeheer in Niger

In Niger hebben Nederlandse instructeurs van de Koninklijke Marechaussee de afgelopen periode training gegeven aan rekruten van een mobiele grensbewakingseenheid. Hoe zag de training eruit en waarom steunt Nederland dit initiatief?

Nederlandse Steun aan grensbeheer in Niger

Libanese jongeren in gesprek met slachtoffers van terrorisme

In gesprek met jongeren en slachtoffers van terrorisme in Libanon. De regionale veiligheidscoördinator Midden-Oosten en een medewerker van de Directie Veiligheidsbeleid bezochten afgelopen maand de Libanese stad Tripoli. Ze delen graag hun ervaringen met De Veiligheidsdiplomaat.

Libanese jongeren in gesprek met slachtoffers van terrorisme

Dagboek van een veiligheidsdiplomaat

Afgelopen weken kwam de Eerste Commissie van de Algemene Vergadering van de VN bijeen. Elk jaar neemt de commissie een 60-tal resoluties en besluiten aan op het gebied van ontwapening en internationale veiligheid. Hoe dit er aan toe gaat lees je in het dagboek van een veiligheidsdiplomaat.

Dagboek van een veiligheidsdiplomaat

De Buitenlandstrategie die ons veilig houdt

Wat in het buitenland gebeurt, raakt rechtstreeks aan de veiligheid van Nederland. Daarom heeft Nederland de Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie (GBVS). Hoe zet het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken deze strategie in om ons veilig te houden?

De Buitenlandstrategie die ons veilig houdt

Suggesties voor de Veiligheidsdiplomaat?

Heb jij een suggestie voor een artikel in de Veiligheidsdiplomaat? Mail dan naar veiligheidsdiplomaat@minbuza.nl.