Kinderen in rolstoel hebben plezier tijdens tennisles

Nieuwsbrief Doe onbeperkt mee

Mensen met een beperking hebben recht op dezelfde kansen in de samenleving als ieder ander. Met Doe onbeperkt mee werkt het kabinet aan merkbaar minder drempels waardoor mensen met een beperking kunnen leven, zoals ze dat zelf willen. Dat doen we samen met gemeenten, bedrijven, sectoren, maatschappelijke organisaties en natuurlijk met mensen met een beperking zelf. Hoe? Dat lees je in deze nieuwsbrief, waarbij we ook aandacht besteden aan mooie initiatieven uit het land. Zo maken we de beweging zichtbaar die in Nederland gaande is.

Ook hopen we jou te inspireren om in beweging te komen. Bijvoorbeeld door het gesprek over toegankelijkheid te beginnen via de online gespreksstarter op Vraagje.nl. Je vindt Vraagje?! ook op Instagram onder de naam @vraagje.doeonbeperktmee. Kijk voor meer informatie op de website van Doe onbeperkt mee: Doe onbeperkt mee.

In het land

Special Olympics Nationale Spelen

Van 14 tot en met 16 juni vindt in Breda en Tilburg het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking van het jaar plaats. De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. In totaal worden 3007 sporters en coaches verwacht. De atleten gaan de strijd aan in 20 verschillende sporten.

Hoewel het de Nationale Spelen zijn, nemen ook gasten uit onder andere België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk deel aan het internationale hockeytoernooi van de Spelen. Ook komen verschillende deelnemers uit Aruba, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba naar het evenement.   

De Special Olympics Nationale Spelen 2024 trappen af op 14 juni met een openingsceremonie voor 10.000 bezoekers in Breepark (Breda). Op 15 en 16 juni staan de sporttoernooien op het programma. Een overzicht van de locaties en sporten staat op de website van Special Olympics Nationale Spelen.


Zelfscan voor digitale toegankelijkheid www.ismijnsitetoegankelijk.nl uitgebreid

Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, met als doel dat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Dankzij het aangenomen wetsvoorstel rondom de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn moeten websites, webshops en apps vanaf 28 juni 2025 voor iedereen toegankelijk zijn. Om ondernemers hierbij te helpen, introduceerden VNO-NCW en MKB-Nederland, Accessibility en Thuiswinkel.org twee jaar geleden een zelfscan voor ondernemers om te testen hoe toegankelijk hun website is. Deze scan is onlangs doorontwikkeld. Nu krijgen ondernemers een uitgebreider advies op maat over hoe ze hun website of webshop toegankelijker kunnen maken. Meer informatie over de zelfscan vind je op de website van ismijnsitetoegankelijk.nl.


Publicatie Conceptversie NEN 9120: Toegankelijkheid van Gebouwen

De conceptversie van de nieuwe NEN 9120 norm voor de toegankelijkheid van gebouwen is gepubliceerd. Dankzij deze norm kunnen nieuwe gebouwen toegankelijk gemaakt worden voor iedereen. De NEN 9120-norm schetst op een duidelijke en uniforme manier de kaders voor toegankelijke en bruikbare gebouwen.

De norm is opgesteld volgens de principes van 'Design for All'. Dit betekent dat het ontwerp van nieuwe gebouwen moet voldoen aan de behoeften van een zo breed mogelijke groep van gebruikers. Zo kan iedereen zelfstandig, gelijkwaardig en veilig gebruikmaken van het gebouw. Op dit moment kunnen belanghebbenden, zoals ervaringsdeskundigen, vastgoedeigenaren, architecten, opdrachtgevers en gebruikers, commentaar indienen op de conceptversie van de norm. Dit kan via de website van de NEN. Daarna zal NEN de input verwerken en een definitieve versie van de norm publiceren.

De NEN 9120-norm biedt een fundament voor toegankelijkheid in de bouwsector. De norm is gratis te downloaden. Daarnaast is er een portaal speciaal ingericht voor mensen die visueel beperkt zijn en meer informatie willen over het normontwerp. Als je geïnteresseerd bent, dan kun je contact opnemen met toegankelijkheid@nen.nl om het toegankelijke normontwerp te ontvangen.


In gesprek over de Lokale Inclusie Agenda tijdens bijeenkomst M50

Op vrijdag 20 april gingen Guusje ter Horst, bestuurlijk aanjager van het VN-verdrag Handicap, en Marianne Vorthoren, projectleider van ‘Iedereen doet mee’ van de VNG tijdens een bijeenkomst van de M50 in gesprek met verschillende wethouders. De M50 is het netwerk voor middelgrote gemeenten met tussen de 30.000 en 80.000 inwoners. Het gesprek stond in het teken van het informeren van gemeenten over het VN-verdrag Handicap en het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda. Ook Laura Hoogstraten, wethouder van de gemeente Zeist en voorzitter van de pijler Sociaal van de M50, was bij de bijeenkomst aanwezig. Zij deelde haar ervaringen en de uitdagingen van het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda. In het nieuwsbericht op de website van Doe onbeperkt mee lees je hoe Guusje en Laura terugkijken op de bijeenkomst en wat voor hen de belangrijkste uitkomsten waren.

Opening van de Special Olympics Nationale Spelen
Beeld: ©Special Olympics Nationale Spelen

Ondertussen op de ministeries

* is het wetsvoorstel waarmee de Europese toegankelijkheidsrichtlijn wordt geïmplementeerd in Nederland aangenomen in de Eerste Kamer. De richtlijn is een belangrijke stap vooruit naar een toegankelijke en inclusieve samenleving. Vanaf 28 juni 2025 treedt de wet in werking.


* praatte demissionair Staatssecretaris van Koninkrijkrelaties en Digitalisering Alexandra Van Huffelen de Tweede Kamer bij over de digitale ontwikkelingen in Nederland. In de Verzamelbrief Digitalisering van maart 2024 beschrijft ze belangrijke stappen en initiatieven op dit vlak. Ook de Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid is gepubliceerd. Deze jaarmonitor laat zien hoe toegankelijk de websites en apps van Nederlandse overheidsorganisaties waren in 2023, aan de hand van statistieken, praktijkverhalen en toekomstplannen. Na de eerste Jaarmonitor Digitale Toegankelijkheid zullen minstens jaarlijks updates verstrekt worden over de digitale toegankelijkheid van de overheid. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan via digitoegankelijk-ondersteuning@ictu.nl.

Vrouw met telefoon zit op een bankje
Beeld: ©Ministerie VWS

Kijk-, luister- en leestips

Interview: Co Engberts over toegankelijkheid en inclusie

Co Engberts, werkzaam bij VWS, kijkt in een interview met kennisplatform CROW terug op het proces rondom het opstellen van de nationale strategie. Ook bespreekt hij de belangrijke rol van gemeenten op het gebied van toegankelijkheid. Het hele interview kun je teruglezen op Kennisplatform CROW. Daarnaast vind je meerdere publicaties over toegankelijkheid in de kenniscatalogus van CROW.  


Artikel: Samenwerking VN-verdrag Handicap: succesfactoren en adviezen

Op 22 februari 2024 organiseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Ieder(in) en Movisie een bijeenkomst voor beleidsmakers van gemeenten en ervaringsdeskundigen met een beperking. Tijdens deze bijeenkomst bespraken zij hoe ze hun samenwerking bij de implementatie van het VN-verdrag Handicap kunnen verbeteren. Dat leverde waardevolle succesfactoren en adviezen op, zoals: ‘leg de nadruk op het VN-verdrag Handicap als wettelijke plicht én wat het oplevert’, ‘zet in op zichtbaarheid’ en ‘doe aan verwachtingsmanagement’. Alle succesfactoren en tips vind je op de pagina Samenwerking VN-verdrag Handicap: succesfactoren en adviezen op de website van Movisie.


Filmpje: campagne Bartiméus Fonds

Op 23 april riep Bartiméus Fonds De dag van de Audiodescriptie uit. Er komt steeds meer aanbod met audiodescriptie, maar het aantal gebruikers en de bekendheid blijft nog achter. Daarom lanceerden ze een nieuwe campagne om aandacht te vragen voor audiodescriptie middels een filmpje. Het filmpje kun je terugvinden op Youtube.

Co Engberts
Beeld: ©Co Engberts

Op de agenda

3 mei, 7 juni, 5 juli, 2 augustus en 6 september: rondleidingen voor mensen met een visuele beperking in het Rijksmuseum

De komende maanden organiseert het Rijksmuseum verschillende rondleidingen voor mensen met een visuele beperking door de tentoonstellingen Frans Hals en Lee Ufan. Door beschrijvingen, geuren en het aanraken van de kunst komen de objecten tot leven. Om een idee te krijgen van deze rondleidingen kun je luisteren naar een beleving van de Nachtwacht op de website van het Rijksmuseum. Naast de rondleidingen, kun je voor €5,- een tastworkshop volgen. Door objecten aan te raken, leer je samen met conservator glas Maartje Brattinga kunstwerken beter te begrijpen. De rondleiding over de tentoonstelling van Frans Hals is gratis. Ook zijn hulphonden welkom. Om op de hoogte te blijven van de toegankelijke programmering van het Rijksmuseum, kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief.


11 mei tot 15 juni: cursus breakdance

Stichting het Gehandicapte Kind organiseert van 11 mei tot en met 15 juni een cursus breakdance. De lessen zijn bedoeld voor kinderen en jongeren die nog geen ervaring hebben met breakdance. Ze vinden plaats bij Solid Ground Movement in Amsterdam-Noord en Urban Dance Studio in Venlo. Iedereen van 6 tot en met 16 jaar mag meedoen, met en zonder handicap. Want samen is alles leuker! Je kunt je aanmelden voor de cursus breakdance en meer informatie vinden op de website van Stichting het Gehandicapte Kind.


13 mei en 20 juni: bijeenkomst SamenSpeelFonds

Op 13 mei en 20 juni organiseert het SamenSpeelFonds weer informatieve bijeenkomsten. Het SamenSpeelFonds zet zich in voor meer inclusieve speeltuinen in Nederland. Tijdens de bijeenkomsten vertellen ze meer over de financiële bijdrage die zij kunnen leveren bij het opzetten van jouw eigen inclusieve speeltuin. Meer informatie over het fonds en de bijeenkomsten vind je op de website van het SamenSpeelNetwerk.


16 mei: bijeenkomst Samen werk maken van digitale inclusie

Op 16 mei organiseert VNG een bijeenkomst over digitale inclusie en toegankelijkheid. De bijeenkomst vindt plaats van 9.00 tot 17.00 uur in de Verkadefabriek in Den Bosch. Tijdens deze dag wordt alles verteld over de Lokale ketenaanpak digitale inclusie, die is ontwikkeld in samenwerking met de Alliantie Digitaal Samenleven (ADS). Pilotgemeenten vertellen op de bijeenkomst over hun aanpak en ervaringen. Ook wordt de maatschappelijke opgave van de aanpak besproken met bestuurders van gemeenten en vertegenwoordigers van ADS en het Rijk. Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomst en meer informatie vinden op de website van VNG.

Een breakdancer
Beeld: ©Stichting het Gehandicapte Kind

Colofon

Dit is een uitgave van Doe onbeperkt mee voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt hierin samen met andere ministeries, gemeenten, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan een inclusieve samenleving.


Meer informatie

www.doeonbeperktmee.nl


Vragen, opmerkingen of ideeën?

Stuur een e-mail naar dienstpostbusdoeonbeperktmee@minvws.nl