Gemeentenieuws van SZW

Bericht aan Burgemeester en Wethouders en andere belangstellenden. De staatssecretaris vraagt, mede namens de minister, uw aandacht voor het onderstaande bericht van het ministerie van SZW.

Tozo: uitstel van terugbetaling op de lening bedrijfskapitaal Tozo

Een paar dagen geleden riep ik via Gemeentenieuws van SZW 2020-9 gemeenten op om coulant om te gaan met het verlenen van uitstel van terugbetaling op de lening bedrijfskapitaal Tozo (op basis van de Awb) en om deze mogelijkheid bij ondernemers actief bekend te maken. De terugbetalingsverplichting op de Tozo-lening start namelijk op 1 januari 2021. De inkt van die nieuwsbrief was nog niet opgedroogd toen zich nieuwe ontwikkelingen aandienden. Middels dit bericht informeer ik u over mijn besluit tot wijziging van de terugbetalingsverplichting op de lening bedrijfskapitaal Tozo.


Ik heb signalen gekregen dat veel zelfstandig ondernemers nog niet vanaf 1 januari 2021 in staat zijn aan hun aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. De voortdurende coronacrisis die verhindert dat ondernemers omzet kunnen draaien is hier debet aan. Daarnaast heb ik van gemeenten de vraag gekregen om het mogelijk te maken generiek uitstel te kunnen verlenen aan deze doelgroep, zonder dat er steeds een individuele afweging moet worden gemaakt.


Gelet op de huidige omstandigheden en de signalen van gemeenten en ondernemers heb ik besloten om de terugbetalingsverplichting op de lening voor bedrijfskapitaal Tozo tijdelijk voor de duur van zes maanden uit te stellen tot 1 juli 2021. Tijdens deze periode wordt ook de renteopbouw tijdelijk stopgezet.


Wat zijn de wijzigingen?

  • De verplichting om de Tozo-lening terug te betalen vangt voor bestaande en nieuwe leningen aan op 1 juli 2021 in plaats van 1 januari 2021;
  • De looptijd (de periode vanaf het moment van verstrekking tot het moment waarop deze moet zijn terugbetaald) van bestaande en nieuwe Tozo-leningen wordt verlengd met zes maanden van 3 jaar tot 3,5 jaar;
  • Gedurende de maanden januari 2021 tot en met juni 2021 wordt geen rente opgebouwd op bestaande en nieuwe Tozo-leningen.


Overigens staat het zelfstandigen die wel in staat zijn over te gaan tot betaling van hun tot 1 januari 2021 opgebouwde rente- en aflossingsverplichtingen vrij om dit te doen. Ook voor hen geldt dat tijdens de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 de renteopbouw tijdelijk wordt stopgezet.


Bovengenoemde gewijzigde voorwaarden gelden voor nieuwe aanvragen en werken tevens automatisch door in reeds verstrekte leningen. Gemeenten hoeven dus voor bestaande leningen geen besluit te nemen over het uitstel, maar kunnen volstaan met het informeren van de ondernemer over de wijzigingen. Ter ondersteuning van gemeenten verschijnen nog deze week in de Toolkit Tozo een modelbrief voor het informeren van ondernemers die al een Tozo-lening hebben ontvangen en een aangepaste modelbeschikking voor nieuwe aanvragen.


De wijziging van de Tozo, een algemene maatregel van bestuur, wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd in het Staatsblad en treedt met terugwerkende kracht in werking. Ik wil gemeenten vragen op deze gewijzigde regelgeving te anticiperen.