Nieuwsbrief Grensoverschrijdende Samenwerking

Hoe ga ik beginnen? Dat dacht ik zo’n 2,5 jaar geleden als kersverse Regioverbinder Noordoost Nederland. Ik zou als Noorderling de belangen van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel ten aanzien van grensoverschrijdende samenwerking in Den Haag onder de aandacht brengen.

Het Haagse was voor mij een nog onbekende wereld. Waar ik me in de grensoverschrijdende samenwerking voelde als een vis in het water, was het voor mij spannend of ik wel gehoor zou vinden in Den Haag. Of zou de grensstreek geografisch en mentaal te ver weg zijn?

Nu kan ik zeggen dat het helpt om het geluid uit de regio geregeld te laten horen in Den Haag. Niet dat we van alle grensbelemmeringen af zijn. Maar doordat ik in een grensregio ben opgegroeid en nu nog steeds in een grensregio woon heb ik een andere kijk op dingen. En die praktijkvoorbeelden kunnen soms een eyeopener zijn voor iemand die er verder van af staat. Misschien zouden meer mensen, ook Haagse collega’s, zich gevraagd of ongevraagd een beetje regioverbinder moeten voelen. Het kan beide kanten op werken.

Helaas ga ik nu afscheid nemen van deze bijzondere functie. Ik ga verder als Senior Beleidsadviseur Eems-Dollard bij Rijkswaterstaat NN. Maar stiekem ben ik natuurlijk van plan om regio’s en belangen met elkaar te blijven verbinden.

Ik wil alle collega’s met wie ik de afgelopen 2,5 jaar heb samengewerkt van harte bedanken! En ik zal jullie werk blijven volgen. Belemmeringen zijn er om opgelost te worden. 

Ellen Farwick, regioverbinder

Aankondiging Grenslandconferentie

De derde editie van de Grenslandconferentie zal op 30 september 2021 in Enschede plaatsvinden. De grenslandconferentie staat in het teken van de samenwerking tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland. De doelen en acties voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen NRW en NL in 2021 zijn samengevat in de Grenslandagenda 2021. Onder andere werken we dit jaar samen aan de thema’s arbeidsmarkt, onderwijs, mobiliteit, veiligheid en corona in de grensregio.

Naast fysieke aanwezigheid, is het ook mogelijk om de Grenslandconferentie te volgen via een livestream. Het plenaire programma begint om 13.00 uur, voor de bezoekers die fysiek aanwezig zijn start de conferentie om 11.30 met een welkomstlunch en zijn er na het plenaire programma workshops te volgen. De fysieke bijeenkomst is wel onder voorbehoud van eventuele wijziging van coronamaatregelen.

Tijdens het plenaire programma zal de Grenslandprijs worden uitgereikt aan een grensoverschrijdend project dat de intensieve samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen bevordert. 46 projecten hadden zich aangemeld voor de Grenslandprijs. Een vakjury heeft hier twee finalisten en een winnaar uit geselecteerd die aan u zullen worden voorgesteld tijdens de Grenslandconferentie.

Verkiezingen Duitsland

Na zestien jaar eindigt Merkel haar periode als Bondskanselier. Op 26 september zullen de Duitsers naar de stembus gaan om een nieuwe Bondsdag te kiezen. De partij die de grootste zal worden, zal ook de nieuwe Bondskanselier leveren. De ogen zijn nu voornamelijk gericht op Olaf Scholz, de kanselierskandidaat van de SPD, op Annalena Baerbock, Bündnis 90/Die Grünen-kanselierskandidaat en Armin Laschet die binnen het CDU/CSU de opvolger van Merkel is als kanselierskandidaat. Eén ding wat zeker is, is dat de verkiezingen zullen leiden tot veranderingen in politiek Duitsland al is het alleen al omdat tijdperk Merkel over is.

Voor updates over de Duitse verkiezingen kunt u terecht bij het “Verkiezingen 2021” dossier van het Duitsland Instituut Amsterdam.

Europese week van de regio's

Het grootste jaarlijkse evenement in Brussel gewijd aan cohesiebeleid, de Europese week van de regio’s, vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 14 oktober 2021. Het is een uniek communicatie- en netwerkplatform dat politici, bestuurders, experts en academici van regio’s en steden uit heel Europa samenbrengt. Het thema van dit jaar is “Together for recovery” en de focus zal liggen op een eerlijke, groene en meer digitale toekomst. Alle workshops zullen online plaatsvinden.

Voor meer informatie en mogelijkheid tot aanmelden kunt u naar de website van de Europese week van de regio’s (in het Engels).

Online ITEM en HNP Side Event in de Europese week van de regio's

Als side event voor de Europese week van de regio’s organiseren ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border Cooperation and Mobility) en HNP (Huis van de Nederlandse Provincies) een workshop over hoe de terugkeer van nationale grenzen voorkomen kan worden in een toekomstige pandemie- en crisissituatie. Het programma bestaat uit drie delen: (1) grenzen tijdens COVID-19, (2) samenwerking in de Benelux met duurzame en veilige corridors en (3) effectbeoordeling en instrumenten.

Meer informatie kunt u vinden op de website van ITEM.

Nieuws uit de grensregio

Tafeltennistoernooi voor Vlaamse en Nederlandse jongeren

Sport, taal en cultuur stonden centraal tijdens het tafeltennistoernooi georganiseerd door Tafel Tennis Combinatie Middelburg samen met tafeltennisvereniging Nodo uit Antwerpen. Vlaamse en Nederlandse jongeren hebben samen gesport, gegeten en genoten van de gezamenlijke activiteiten die werden georganiseerd. Van tafeltennis tot jeux de boules, van een quiz over Vlaanderen en Nederland tot typisch Belgisch eten. Als ministerie zijn we blij dat we doormiddel van de subsidieregeling Onbegrensd hebben kunnen bijdragen aan deze mooie activiteit.

Busverbinding Aalten – Bocholt

Tussen Aalten en Bocholt rijdt sinds 18 augustus dagelijks een bus. Deze busverbinding dicht het gat tussen twee ov-verbindingen en zorgt ervoor dat Nederlandse steden als Arnhem een snellere verbinding hebben met Düsseldorf en andere steden in het Ruhrgebied.

Voor meer informatie zie de Gelderlander.

Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

Euregio Rijn-Waal is op zoek naar creatieve hobbyfotografen die de uitdaging aangaan om een foto te maken met betrekking op het thema “Geef me de vijf(tig).” Dit thema is gekozen in verband met het 50-jarig bestaan van de Euregio. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en Duitsland worden met een geldprijs van €200 en €100 beloond. Tot 1 oktober kunnen inzendingen worden ingestuurd.

Geïnteresseerd? Meer info kunt u vinden op de website van de Euregio.

Beeld: ©Tafeltenniscombinatie Middelburg

Agenda

9 september 2021                   | Online evenement INTERREG VI DE-NL

16 september 2021                 | Kick-off bijeenkomst N4 (Netwerk Nederlandse en NRW

                                                  Niet politie gerelateerde crisisbeheersing)

26 september 2021                 | Verkiezingen Bondsdag Duitsland

30 september 2021                 | Grenslandconferentie in Enschede

1 oktober 2021                        | Sluiting inzendingtermijn fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

11 – 14 oktober 2021              | Europese week van de regio’s

13 oktober 2021                      | Side event Europese week van de regio’s

20 – 22 oktober 2021              | AEBR Annual Event in Arnhem

1 november 2021                    | Sluiting aanmeldingstermijn subsidie Onbegrensd

19 november 2021                  | Jaarlijkse conferentie ITEM in Middelburg