Nieuwsbrief Kinderopvang

Bijgaand vindt u de nieuwsbrief Kinderopvang van donderdag 15 juni 2023 met daarin de volgende berichten:

Werkconferentie ‘Passend en duurzaam werk voor Oekraïners’ op 28 juni 2023

Veel Oekraïners die de afgelopen anderhalf jaar naar Nederland zijn gekomen, zijn inmiddels aan het werk. Het is zowel voor henzelf als voor de samenleving van belang dat de match verbetert tussen hun baan en de vaardigheden en opleiding die zij hebben. Los van de vraag of zij terugkeren naar Oekraïne of voor langere tijd in Nederland blijven. Dit geldt ook voor Oekraïners die in de kinderopvang willen werken, met of zonder een achtergrond in de kinderopvang.

Graag nodigen wij u uit voor de werkconferentie ‘Passend en duurzaam werk voor Oekraïners’ , georganiseerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), op woensdag 28 juni van 9.00 tot 14.00 uur in Madurodam, Den Haag.

Aanmelden

Komt u ook? U bent van harte welkom. Er is een beperkt aantal plekken, dus wacht niet te lang en meld u nu aan via deze link.

Belemmeringen en acties

De werkconferentie is de afsluiting van een reeks werksessies die we in samenwerking met NLwerktaanwerk hebben georganiseerd. In deze thematische werksessies brachten we de belemmeringen en benodigde acties rond matching en het verduurzamen van banen in kaart, samen met Oekraïense ontheemden, werkgevers, overheden, NGO’s en andere stakeholders. Een van de werksessies ging over kansen en belemmeringen in de toeleiding naar tekortsectoren, zoals de kinderopvang.

Mocht u nog vragen hebben over deze bijeenkomst, dan kunt u deze stellen via: PostbusTeamOekraine@minszw.nl.

Initiatief voor Kwaliteitscode Kinderopvang gelanceerd

Medio april presenteerden de bestuurders van zes grote kinderopvangorganisaties (gro-up, Kind&Co Ludens, Humankind, Partou, Samenwerkende Kinderopvang en Wij zijn JONG) een ‘Kwaliteitscode Kinderopvang’ binnen de sector. Zij boden de conceptversie van de kwaliteitscode aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Waarom deze code?

De zes kinderopvangorganisaties nemen het initiatief om gezamenlijk bij te dragen aan het verder professionaliseren van de kinderopvangsector. Dat doen zij mede met het oog op de aankomende herziening van het financieringsstelsel.

Wat staat er in de code?

De code bestaat uit vier delen, gericht op de doelgroepen voor wie de kinderopvangorganisaties zich dagelijks inzetten: kinderen, ouders, medewerkers en maatschappij. Centraal in de code staat dat de betrokken partijen transparantie willen bevorderen rond de kwaliteit en bedrijfsvoering van kinderopvangorganisaties. Dat geldt voor alle kinderopvangorganisaties, ongeacht hun ondernemingsvorm.

Hoe wordt dit initiatief verder gebracht?

Onder de noemer ‘Samenwerkingsplatform Kwaliteitscode Kinderopvang’ is voor de komende tijd een interactief proces ingericht, waarbij alle kinderopvangorganisaties in Nederland en relevante stakeholders gelegenheid krijgen mee te denken.

Vanaf 19 juni 2023 start een internetconsultatie: zes weken lang kan iedereen via de website www.kwaliteitscodekinderopvang.nl reageren op de conceptcode. Daarnaast starten in die week landelijke dialoogsessies: op 21 juni (Eindhoven), 28 juni (Alkmaar) en 5 juli (Assen) staan al bijeenkomsten gepland. Begin september volgen nog twee bijeenkomsten in Midden-Nederland. Aanmelden voor deze bijeenkomsten kan hier.

Steun vanuit Ministerie van SZW

De kwaliteitscode en het proces om tot een kwaliteitscode te komen komt vanuit de kinderopvangsector. Het ministerie juicht toe dat er vanuit de sector gewerkt wordt aan verdere kwaliteitsverbeteringen en transparantie. Daarom delen we via deze nieuwsbrief dit bericht en de uitnodiging om input te leveren via de internetconsultatie en deel te nemen aan de bijeenkomsten.

Minister Van Gennip scherpt kwaliteitseisen gastouderopvang aan

Er bestaan momenteel grote verschillen in de kwaliteit van opvang die gastouders aanbieden. Om dit kwaliteitsverschil tegen te gaan wil minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) extra kwaliteitseisen in de wet vastleggen. Zoals een verplichting voor het opstellen van een pedagogisch werkplan voor iedere gastouder, permanent blijven werken aan de ontwikkeling, en een achterwacht voor alle gastouders. Om gastouders te helpen bij het voldoen aan de nieuwe maatregelen wordt de maximum uurprijs voor gastouderopvang in 2025 met 21 eurocent verhoogd.

Dit schreef minister Van Gennip op 31 mei 2023 in een brief aan de Tweede Kamer.

Kwaliteit meer gelijktrekken

Gastouderopvang is een belangrijke vorm van kinderopvang. Het is kleinschalig en biedt vaak meer flexibiliteit aan ouders. Uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang blijkt dat in de geobserveerde en gerapporteerde kwaliteit in de gastouderopvang veel variatie te zien is tussen gastouders. Om deze verschillen tussen gastouders te verkleinen, komen er aanvullende kwaliteitseisen.

Minister Van Gennip: “Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kind in goede handen is bij de opvang. Nederland kent gelukkig een zeer hoge kwaliteit van kinderopvang. Toch zie ik ruimte om de kwaliteit binnen de gastouderopvang meer gelijk te trekken. Om daaraan bij te dragen neem ik nu verschillende maatregelen. Ik begrijp goed dat dit voor sommige gastouderbureaus en gastouders een flinke ommezwaai betekent, maar uiteindelijk zorgt dit voor betere kwaliteit van de opvang voor kinderen.”

Maatregelen  gericht op goede begeleiding door gastouderbureaus

Minister Van Gennip neemt verschillende maatregelen om de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus te verbeteren, de professionaliteit van gastouders zelf te verhogen en om het toezicht te versterken. Zo wordt pedagogische coaching een verplicht onderdeel van de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus. Gastouderbureaus moeten daarvoor beschikken over pedagogische expertise op hbo-werk- en -denkniveau. Ook wordt het aantal bemiddelingsrelaties dat een gastouder mag hebben begrensd tot maximaal twee gastouderbureaus.

Het opvangen van kinderen is een vak. Daarom hebben gastouders bepaalde vaardigheden nodig om hun vak goed te kunnen uitoefenen. Om dit te waarborgen wordt het volgen van een pedagogische module in de opleiding verplicht, voordat iemand gastouder kan worden. Ook moeten gastouders zich blijven ontwikkelen. Dat betekent dat gastouders continu aandacht besteden aan educatie (bijscholing of cursussen). Daarnaast wordt het verplicht om in een pedagogisch werkplan vast te leggen hoe de gastouder het pedagogische beleid van het gastouderbureau toepast in de praktijk. Tot slot wordt het voor alle gastouders verplicht om een achterwacht te regelen die, in het geval van calamiteiten, binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn.

Voor het versterken van het toezicht geldt dat sinds 2022 jaarlijks minimaal 50% van de voorzieningen voor gastouders wordt geïnspecteerd. Iedere gastouder wordt minimaal eens in de drie jaar geïnspecteerd. Zo behouden gemeenten en GGD’en ruimte om risicogericht toezicht uit te voeren.

Maximum uurprijs omhoog

De hierboven genoemde maatregelen zorgen ervoor dat de verschillen in de kwaliteit die gastouders aanbieden verkleind wordt. Een deel van de van de gastouderbureaus en gastouders voldoet al aan deze maatregelen. Voor anderen zal dit een extra inspanning vragen. Daarom overweegt minister Van Gennip een overgangstermijn voor gastouderbureaus en gastouders, om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarnaast wordt de maximum uurprijs voor gastouderopvang per 2025 met 21 eurocent verhoogd (boven op de reguliere indexatie).

Aanpassing van de Wet kinderopvang nodig

Voor een aantal van de genoemde maatregelen moet de Wet kinderopvang worden aangepast. De internetconsultatie is inmiddels gestart op www.internetconsultatie.nl. Gedurende vier weken kan iedereen die dat wil op het voorstel reageren. Het wetsvoorstel bevat enkele hoofdlijnen van de maatregelen. Na het wetsvoorstel volgt nog een wijziging van het Besluit kwaliteit gastouderopvang, waarbij de maatregelen verder worden uitgewerkt. Minister Van Gennip streeft ernaar om begin 2024 een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer te kunnen aanbieden en de wijzigingen per 2025 in te laten gaan.

U kunt de Kamerbrief hier lezen.

Drie-uursregeling en vaste gezichtencriterium per 1 juli gewijzigd

Op 1 juli 2023 veranderen de drie-uursregeling en het vaste gezichtencriterium.

Wijziging drie-uursregeling

Vanaf 1 juli 2023 hoeven houders niet meer de exacte tijdstippen vast te leggen waarop van de beroepskracht-kindratio wordt afgeweken. Houders nemen in het pedagogisch beleidsplan de algemene kaders op over de inzet van het personeel, de BKR en het afwijken hiervan volgens de drie-uursregeling.

Wijziging vaste gezichtencriterium

Houders mogen vanaf 1 juli 2023 tijdelijk een andere beroepskracht inzetten dan een vast gezicht. Dit mag als een vast gezicht ziek is, verlof heeft of op vakantie is. De houder moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Meer informatie

Meer informatie leest u in deze flyer en in het wijzigingsbesluit.

Let op: De wijziging van de drie-uursregeling is relevant voor alle houders van kindercentra. Ook voor houders die geen gebruik maken van de drie-uursregeling om af te wijken van de BKR geldt een aantal nieuwe verplichtingen.

Internetconsultatie ontwerpbesluit meertalige kinderopvang

Het kabinet wil meertalige dagopvang in de kinderopvang mogelijk maken en heeft daarvoor een wijziging van de Wet kinderopvang voorbereid. Vanaf de inwerkingtreding van het wetsvoorstel kunnen kindcentra maximaal 50% van de dagelijkse opvangtijd aanbieden in het Duits, Engels of Frans. Deze regels zijn verder uitgewerkt in het Besluit kwaliteit kinderopvang.

Dit ontwerpbesluit staat nu ter internetconsultatie open. Iedereen die dat wil, kan tot en met 2 juli 2023 reageren op www.internetconsultatie.nl.