Nieuwsbrief Kinderopvang

Bijgaand vindt u de nieuwsbrief Kinderopvang van donderdag 20 juli 2023 met daarin de volgende berichten:

Demissionair kabinet en kinderopvang

Op 7 juli bood minister-president Rutte aan Zijne Majesteit de Koning het ontslag aan van alle ministers en staatssecretarissen. Het kabinet Rutte IV is nu demissionair. Dit betekent dat het doorregeert tot er een nieuw kabinet is. Een demissionair kabinet handelt lopende zaken af. De Tweede Kamer bepaalt waarschijnlijk op 12 september 2023 welke onderwerpen te omstreden (controversieel) zijn om nog door dit kabinet te laten afhandelen.

Als daar onderwerpen bij zitten die de kinderopvang raken, dan wordt nieuw beleid voor die onderwerpen uitgesteld tot er een nieuw kabinet is. Zodra daarover meer informatie is, dan maken we dat bekend - onder andere via deze Nieuwsbrief Kinderopvang.

Aanpassing vaste-gezichtencriterium en kwaliteitseisen bso niet 1 januari, maar 1 juli 2024

In de kwaliteitseisen voor de buitenschoolse opvang (bso) zouden vier aanpassingen ingaan per 1 januari 2024. Dit wordt 1 juli 2024. Het gaat om de volgende maatregelen:

  • Dagopvang: inzet van beroepskrachten in opleiding als vaste beroepskracht (ook wel vast gezicht).
  • Buitenschoolse opvang:
    -  De beroepskracht-kindratio berekenen op kindercentrum-niveau in plaats van op groepsniveau;
    -  Het vereenvoudigen van kindercentrum-overstijgend opvangen tijdens schoolvrije perioden;
    -  Het formatief inzetten van andersgekwalificeerde beroepskrachten (bijvoorbeeld op het gebied van sport, muziek en cultuur).

De ingangsdatum is gewijzigd om de reacties uit de internetconsultatie en uitvoeringstoetsen zorgvuldig te verwerken en de sector nog steeds voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden na publicatie van het besluit. De maatregelen zijn toegelicht op pagina 11 van deze Kamerbrief van 26 april 2023.

De demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kondigde de nieuwe ingangsdatum aan op pagina 4 van deze Kamerbrief van 10 juli 2023.

Rapport Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang

De kwaliteit van de kinderopvang is essentieel om kinderen een goede en veilige opvangplek te bieden. Met de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang (LKK) laat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vanaf 2017 de kwaliteit meten in de vier typen kinderopvang in Nederland: kinderdagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang.

Demissionair minister van Gennip van SZW stuurde op 10 juli 2023 het rapport over de metingen van 2021 en 2022 naar de Tweede Kamer.

Uit de rapportage blijkt dat de kwaliteit van de kinderopvang stabiel is gebleven en op sommige punten licht is verbeterd ten opzichte van eerdere metingen. Ook stuurde de minister een rapportage mee over contextuele ontwikkelingen in de kinderopvang, als onderdeel van de LKK-meting. Deze rapportage gaat dieper in op aspecten op organisatieniveau en de werkbeleving van medewerkers.

Lees hier de Rapportage Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang 2021-2322.

Aanpak contractuitbreidingen in de kinderopvang

Inzetten op grotere contracten loont. Dat blijkt uit een proeftuin van Kinderopvang werkt! naar het uitbreiden van contracten in de kinderopvang, begeleid door Stichting Het Potentieel Pakken. Dit project kreeg subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Eén op de vijf medewerkers die meedeed aan het onderzoek ging meer uren werken. Gemiddeld gingen deze werknemers 5,4 uur per week extra werken. Bijvoorbeeld om meer geld te verdienen, meer ontwikkelkansen te krijgen en meer te kunnen doen voor de kinderen op de groep. De kennis en ervaringen van het onderzoek zijn doorontwikkeld naar een aanpak voor de kinderopvang in de vorm van een routekaart met stappenplan. Alle kinderopvangorganisaties kunnen vanaf nu aan de slag met deze aanpak.

Lees hier meer over de resultaten van de proeftuin.

Lees hier meer over de aanpak.