Witboek ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) richt zich op een duurzaam en gezond voedselsysteem in 2050, dat de draagkracht van de aarde respecteert. In een vernieuwd ambtelijk werkdocument, het zogenoemde witboek, schetst LNV de grote opgaven als handvat voor ambtenaren. Zodat er beter bepaald kan worden wat nodig is voor een duurzaam en welvarend Nederland. Voor de huidige en toekomstige generaties.

Met de blik op 2050, ligt de focus voor LNV als organisatie de komende jaren op drie maatschappelijke opgaven:

  1. Hoe zorgen we voor blijvend herstel van biodiversiteit en een vitale natuur?
  2. Hoe zorgen we voor een volhoudbaar voedselsysteem en een perspectiefvolle, volhoudbare land- en tuinbouw en voedselproductie in wateren?
  3. Hoe komen we tot een vitaal platteland, uitgaande van natuurlijke systemen om te komen tot een robuust, optimaal landgebruik? Waarbij altijd oog is voor de brede welvaart in landelijk en stedelijk gebied met een duidelijke plaats voor land- en tuinbouw, voedselproductie op water en innovatieve ontwikkelingen.

Om de organisatie de komende jaren houvast te geven bij het werken aan deze opgaven, is het afgelopen jaar gewerkt aan een LNV-Witboek. Het witboek is gebaseerd op wetenschappelijke kennis en nationale en internationale afspraken. Dit Witboek dient voor ambtenaren als leidraad bij het adviseren over keuzes en geeft een overzicht van handelingsopties waarover het ministerie graag in gesprek gaat met de politiek en de samenleving. Het is een dynamisch document, waar LNV met politiek en maatschappij aan blijft werken. Het Witboek onderbouwt vanuit welk perspectief LNV de politiek adviseert. Het is aan de politiek om besluiten te nemen.