Catshuis

Het Catshuis is sinds 1963 de ambtswoning van de minister-president. Het is gelegen aan de weg van Den Haag naar Scheveningen en gebouwd door Jacob Cats (1577-1660), een vooraanstaand dichter en politicus.

Gebruik

Cats nam het Huis Sorghvliet, zoals hij het zelf noemde, op 14 juli 1652 in gebruik. Oorspronkelijk had het huis geen bovenetage. Op de plaats van Huis Sorghvliet stond een boerderij, waarvan het woongedeelte hoogstwaarschijnlijk in het linkergedeelte van het gebouw is verwerkt. 

Het Catshuis is enige tijd eigendom geweest van Koning Willem II (1792-1849). Hij kocht het landgoed in 1837, maar heeft nooit zelf in het Catshuis gewoond.

In de loop van tijd is de functie van het Catshuis veranderd. De laatste jaren is het Catshuis vooral gebruikt als representatieve ontvangstruimte voor de minister-president en het kabinet.

Vergroot afbeelding Het Catshuis.
Beeld: ©Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis
Het Catshuis.

Tuinzaal

De tuinzaal is bij een verbouwing in 1907 ontstaan uit een samenvoeging van twee vertrekken. In het verleden vond de vergadering van de ministerraad plaats in deze zaal als de vaste vergaderruimte van de raad (de Trêveszaal) niet beschikbaar was. Nu vinden in de tuinzaal vooral informele bijeenkomsten van ministers of de voltallige ministerraad plaats. Daarnaast wordt de tuinzaal gebruikt voor besprekingen van de minister-president met hoge buitenlandse delegaties.

Park Sorghvliet

In vroeger tijden werd het Catshuis omgeven door een uitgebreid landgoed, het huidige park Sorghvliet. Dit park is tegenwoordig in beheer bij het Rijksvastgoedbedrijf en toegankelijk voor het publiek.

Jacob Cats was een groot liefhebber van tuinieren en het kweken van inheemse en uitheemse planten en kruiden. Alle kamers op de begane grond hebben dan ook uitzicht op de tuin. De tuin is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd toen er een tankgracht in werd gegraven. 

Renovatie

In 1999 is een renovatieproject gestart, omdat het Catshuis - waaraan sinds 1963 niets meer was gewijzigd - niet meer voldeed aan de moderne eisen op het gebied van veiligheid, logistiek, klimaat, hygiëne en comfort. Het project is afgerond op 17 december 2003.

Op de begane grond is de renovatie vooral gericht geweest op klimaat- en comfortvergroting. Er is een kelder gemaakt voor technische en sanitaire voorzieningen en een goede keuken. Op de eerste verdieping is een volledig ingericht privé-appartement gerealiseerd, dat de minister-president als pied-à-terre kan gebruiken.

Brand

Op 15 mei 2004 brak er tijdens werkzaamheden brand uit in het Catshuis. Een schilder kwam hierbij om het leven.

Een groot deel van de benedenverdieping brandde uit. Andere delen van het gebouw liepen rook- en waterschade op. Het Catshuis is weer in gebruik genomen op 11 september 2006. De vernieuwingen van de renovatie van 1999 - 2003 zijn hierbij grotendeels hersteld.