Catshuis

Het Catshuis is sinds 1963 de ambtswoning van de minister-president.
Het is gelegen aan de weg van Den Haag naar Scheveningen en gebouwd door Jacob Cats (1577-1660), een vooraanstaand dichter en politicus.

Het Catshuis.

Het Catshuis.

Gebruik

Cats nam het Huis Sorghvliet, zoals hij het zelf noemde, op 14 juli 1652 in gebruik. Oorspronkelijk had het huis geen bovenetage. Op de plaats van Huis Sorghvliet stond een boerderij, waarvan het woongedeelte hoogstwaarschijnlijk in het linkergedeelte van het gebouw is verwerkt. In 1675 kwam het landgoed Sorghvliet in bezit van Hans Willem Bentinck, kamerheer van de latere koning-stadhouder Willem III (1650-1702). Zijn zoon, Willem Bentinck, liet in 1738 midden op het dak van het Catshuis in de klokkentoren een bronzen klok plaatsen.

Het Catshuis is enige tijd eigendom geweest van Koning Willem II (1792-1849). Hij kocht het landgoed in 1837 met de bedoeling er een paleis op te bouwen. Uiteindelijk besloot hij het huis zelf ingrijpend te verfraaien. Zo werden de ramen van Sorghvliet aanzienlijk vergroot, waardoor de galerij een grotere lichtinval kreeg. Overigens heeft Willem II nooit zelf in het Catshuis gewoond.

In de loop van tijd is de functie van het Catshuis veranderd. Het Catshuis fungeert niet meer als ambtswoning, al staat een gedeelte nog als pied-à-terre ter beschikking voor de minister-president. De laatste jaren is het Catshuis vooral gebruikt als representatieve ontvangstruimte voor de minister-president en het kabinet.

Tuinzaal

De tuinzaal is bij een verbouwing in 1907 ontstaan uit een samenvoeging van twee vertrekken. In het verleden vond de vergadering van de ministerraad plaats in deze zaal als de vaste vergaderruimte van de raad (de Trêveszaal) niet beschikbaar was. Nu vinden in de tuinzaal vooral informele bijeenkomsten van ministers of de voltallige ministerraad plaats. Daarnaast wordt de tuinzaal gebruikt voor besprekingen van de minister-president met hoge buitenlandse delegaties.

De wandschildering in de tuinzaal is samengesteld uit het kleurenschema van het schilderij Gezicht op Haarlem met bleekvelden van Jacob van Ruysdael. De kleuren van dit schilderij zijn met de computer bewerkt en vervolgens in een vast patroon op de wanden geschilderd.

Overige vertrekken

Aan de centrale Tuinzaal grenst een ontvangstsalon. Voor de aankleding van deze ruimte is een stof van ruwe zijde en vilt gebruikt. Net als alle andere vertrekken op de begane grond van het Catshuis wordt ook deze kamer hoofdzakelijk gebruikt voor officiële ontvangsten.

De eerste etage van het gebouw bestaat uit een appartement voor de minister-president, gastenvertrekken, ruimtes voor opslag en privé-vertrekken voor de intendanten.

Park Sorghvliet

In vroeger tijden werd het Catshuis omgeven door een uitgebreid landgoed, het huidige park Sorghvliet. Dit park is tegenwoordig in beheer bij Staatsbosbeheer en toegankelijk voor het publiek.

Jacob Cats was een groot liefhebber van tuinieren en het kweken van inheemse en uitheemse planten en kruiden. Alle kamers op de begane grond hebben dan ook uitzicht op de tuin. De tuin is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd toen er een tankgracht in werd gegraven. Tijdens de verbouwing van het Catshuis is ook de tuin opnieuw aangelegd. Het ontwerp van de tuin is geïnspireerd op het Hollandse landschap

Renovatie

In 1999 is een renovatieproject gestart, omdat het Catshuis - waaraan sinds 1963 niets meer was gewijzigd - niet meer voldeed aan de moderne eisen op het gebied van veiligheid, logistiek, klimaat, hygiëne en comfort. De renovatie van het Catshuis vond plaats onder begeleiding en verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst (RGD). De verbouwing stond onder leiding van de architect ir. J.M. Homan (RGD), die in samenwerking met enkele Nederlandse kunstenaars ook verantwoordelijk was voor de nieuwe inrichting. Het gehele project is afgerond op 17 december 2003.

Op de begane grond is de renovatie vooral gericht geweest op klimaat- en comfortvergroting. Er is een kelder gemaakt voor technische en sanitaire voorzieningen en een goede keuken. Op de eerste verdieping is een volledig ingericht privé-appartement gerealiseerd, dat de minister-president als pied-à-terre kan gebruiken.

Brand

Op 15 mei 2004 brak er tijdens werkzaamheden brand uit in het Catshuis. Een schilder kwam hierbij om het leven.

Een groot deel van de benedenverdieping brandde uit. Andere delen van het gebouw liepen rook- en waterschade op. Het Catshuis is weer in gebruik genomen op 11 september 2006. De vernieuwingen van de renovatie van 1999 - 2003 zijn hierbij grotendeels hersteld.