Nederland stuurt hulpgoederen naar overstroomd gebied Oekraïne

Update 11 juni: inmiddels levert Reddingsbrigade Nederland 22 reddingsboten (vletten). 

Nederland stuurt hulp- en reddingsmiddelen naar het gebied in Oekraïne dat is getroffen door de verwoesting van de Kachovka-dam. Het gaat vooralsnog om ongeveer 20 boten, ruim 15 waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim 50 waadpakken die beschikbaar worden gesteld door de Nederlandse waterschappen en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Daarnaast levert Reddingsbrigade Nederland ten minste 12 reddingsboten (vletten). De goederen gaan zo snel mogelijk naar Oekraïne. De betrokken ministeries en partijen werken nog aan het transport van deze goederen.

Dat maakte minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) donderdag bekend. Een eerste schatting is dat er minimaal € 500.000 nodig is om de hulp te bekostigen.

Minister Schreinemacher: “We zetten alles op alles om Oekraïne ook hierbij te helpen. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik ben de waterschappen, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Reddingsbrigade Nederland dankbaar dat ze bijspringen. De komende dagen kijken we wat we nog meer kunnen doen voor het getroffen gebied.”