Verbod op gratis plastic tassen

Gratis plastic tassen zijn niet toegestaan. Het doel is om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Minder plastic afval

In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo'n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag, bijvoorbeeld door hergebruiken van een tas. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling tegengaat. Of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.

Vergoeding voor plastic tas

Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas, tenzij deze onder de uitzondering valt. Wanneer u toch een plastic tas wilt, betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25.

Wanneer wel gratis plastic tas?

Er zijn enkele uitzonderingen op het verbod. Consumenten krijgen in de volgende situaties wel een gratis plastic tas (dunner dan 0,015 millimeter):

 • Beschermen van etenswaren
  Zeer dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn toegestaan wanneer ze etenswaren beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen. Ook zijn deze tasjes toegestaan in situaties waarbij levensmiddelen ongeschikt kunnen raken voor consumptie. Bijvoorbeeld door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen.
 • Tegengaan van voedselverspilling
  Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse broodjes.

Alleen in de volgende situatie is een gratis plastic tas (wanddikte maakt niet uit) toegestaan:

 • Gesealde plastic tas bij taxfree winkel
  In taxfree winkels op luchthavens of in het vliegtuig gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels worden verzegeld in een (doorzichtige) plastic tas. Voorbeelden zijn drank, deodorant en haargel. De plastic tas is in dat geval gratis. Voor de andere See Buy Fly tassen moet gewoon worden betaald.

Evaluatie van het verbod

Het verbod op plastic tassen geldt sinds 2016. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat onderzoekt of het verbod na 3 jaar looptijd een succes is. Bij het onderzoek wordt onder andere gekeken naar:  

 • Hoe ervaren winkeliers en klanten het verbod?
 • Houdt iedereen zich aan het verbod?
 • Hoe effectief is het verbod?

De evaluatie loopt tot eind 2019.

Inspectie Leefomgeving en Transport houdt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen en voert daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uit. Winkeliers moeten kunnen aantonen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven. Bij het Meld- en Informatie Centrum van Inspectie Leefomgeving en Transport kunt u meldingen doen over het verbod op gratis plastic tassen.  

De Rijksoverheid gaat het gebruik van plastic tassen tegen. Jaarlijks gebruiken we 170 plastic tassen gemiddeld per persoon. Dat aantal moet verminderen, door minder gebrui, door hergebruik en recyclen
Resultaten plastic tasjes