Verbod op gratis plastic tassen

Gratis plastic tassen zijn niet toegestaan. Het doel is om afval op straat en in zee tegen te gaan. En verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Minder plastic afval

In Nederland gebruiken alle consumenten samen ieder jaar zo'n 3 miljard plastic tasjes. Een groot deel belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. De Europese Unie heeft daarom alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen. Nederland voldoet met het verbod op gratis plastic tassen aan deze Europese verplichting.

De Rijksoverheid wil ook het bewustzijn van consumenten vergroten. Het verbod op plastic tassen kan bijdragen aan duurzaam gedrag. Bijvoorbeeld door een tas vaker te gebruiken. In sommige gevallen mogen levensmiddelen nog wel worden verpakt in dunne plastic tasjes. Namelijk als dit voedselverspilling voorkomt. Of als er geen andere manier is om deze levensmiddelen hygiënisch te verpakken.

Vergoeding voor plastic tas

Klanten krijgen in de winkel geen gratis plastic tas, behalve als deze onder de uitzondering valt. Wanneer u toch een plastic tas wilt, betaalt u daarvoor een klein bedrag. Winkeliers mogen zelf de prijs bepalen. De richtprijs voor een plastic tas is € 0,25.

Wanneer wel gratis plastic tas?

Er zijn uitzonderingen op het verbod. Consumenten krijgen in de volgende situaties wel een gratis plastic tas. Die tas moet wel dunner dan 0,015 millimeter zijn.

 • Beschermen van etenswaren
  Zeer dunne gratis plastic tasjes die als enige verpakking  voedsel beschermen tegen vervuiling of besmetting met ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld bij onverpakt zomerfruit, zoals aardbeien, of onverpakte groenten, zoals sperziebonen. Ook zijn deze tasjes toegestaan om te voorkomen dat voedsel ongeschikt raakt voor consumptie. Bijvoorbeeld door lekvocht van rauwe vis, rauw vlees of rauw gevogelte uit niet gesloten verpakkingen.
 • Voorkomen van voedselverspilling
  Dunne gratis plastic tasjes als enige verpakking zijn verder toegestaan om voedselverspilling van losse levensmiddelen tegen te gaan. Bijvoorbeeld losse appels of losse broodjes.

Alleen in de volgende situatie is een gratis plastic tas (wanddikte maakt niet uit) toegestaan:

 • Gesealde plastic tas bij taxfree winkel
  Koopt u vloeistoffen, spuitbussen en gels in een taxfree winkel op een luchthaven of in het vliegtuig? Dan mogen deze producten in een (doorzichtige) plastic tas verpakt en verzegeld worden. Voorbeelden zijn drank, deodorant en haargel. De plastic tas is in dat geval gratis. Voor de andere See Buy Fly tassen moet gewoon worden betaald.

Evaluatie van het verbod

Het verbod op plastic tassen geldt sinds 2016. De Rijksoverheid onderzoekt of het verbod na 3 jaar looptijd een succes is. Bij het onderzoek wordt onder andere gekeken naar:  

 • Hoe ervaren winkeliers en klanten het verbod?
 • Houdt iedereen zich aan het verbod?
 • Hoe effectief is het verbod?

De evaluatie duurt tot eind 2019.

Inspectie Leefomgeving en Transport houdt toezicht

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert het verbod op gratis plastic tassen. De inspectie voert daarom controles op verkooppunten en administratief onderzoek uit. Winkeliers moeten kunnen bewijzen dat ze plastic tassen niet gratis meegeven. Wilt u een melding doen over het verbod op gratis plastic tassen? Dat kan bij het Meld- en Informatie Centrum van Inspectie Leefomgeving en Transport.  

De Rijksoverheid gaat het gebruik van plastic tassen tegen. Jaarlijks gebruiken we 170 plastic tassen gemiddeld per persoon. Dat aantal moet verminderen, door minder gebrui, door hergebruik en recyclen

Resultaten plastic tasjes