Welke producten van wegwerpplastic kan ik niet meer kopen?

Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes, rietjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik, kunt u sinds 3 juli 2021 niet meer kopen. Wattenstaafjes en rietjes voor medisch gebruik zijn wel verkrijgbaar.

Producten van wegwerpplastic die u niet meer kan kopen

U kunt de volgende producten met plastic die u eenmalig gebruikt, niet meer kopen:

  • Bordjes, bestek en roerstaafjes
  • Rietjes
  • Wattenstaafjes
  • Ballonstokjes
  • Drinkbekers en hamburgerbakjes van geëxpandeerd polystyreen, een soort plastic dat heel licht is

Deze producten zijn verboden, omdat ze veel in het zwerfafval worden gevonden. Stukjes plastic kunnen via de zee in dieren terechtkomen, die er ziek van worden. Kleine stukjes plastic kunnen door het eten van vis en schaaldieren ook in het lichaam van mensen terechtkomen.

Plastic rietjes en wattenstaafjes voor medisch gebruik wel verkrijgbaar

Plastic rietjes en wattenstaafjes voor medisch gebruik zijn nog wel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld wattenstaafjes om speeksel af te nemen. Of rietjes voor mensen met een beperking of zorgbehoefte. Deze producten kunt u bijvoorbeeld bij een apotheek of drogisterij kopen als ze een CE-markering voor medische hulpmiddelen hebben. Dit betekent dat het product voldoet aan de Europese normen voor medische hulpmiddelen.

Apotheken en drogisterijen mogen nog rietjes zonder CE-markering verkopen, zolang er nog geen gecertificeerde rietjes op de markt zijn. Deze rietjes zonder CE-markering zijn voor mensen die deze rietjes nodig hebben om te kunnen eten en drinken.