Waar kan ik oude en gebruikte huishoudelijke apparaten inleveren?

Oude en gebruikte huishoudelijke apparaten kunt u inleveren bij uw gemeente. Of bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Het gaat hier om alle apparaten die stroom of batterijen nodig hebben. Zoals boormachines, televisies, wasmachines, koelkasten en computers.

Oud apparaat inleveren bij aankoop nieuw apparaat

U kunt oude huishoudelijke apparaten inleveren bij de winkel waar u een nieuw, soortgelijk apparaat koopt. Dit is de oud-voor-nieuwregeling. De winkel is verplicht elk soortgelijk apparaat in te nemen. Het maakt dus niet uit om welk merk het gaat, of hoe groot het product is. Het oude apparaat hoeft niet meer te werken.

Winkels mogen geen geld vragen voor deze service. De oud-voor-nieuw-regel geldt alleen voor apparatuur van particulieren, niet van bedrijven.

Gratis oude apparaten inleveren zonder iets te kopen

Bij veel grote winkels kunt u gratis kleine afgedankte apparaten inleveren, zonder dat u een nieuw apparaat koopt. Dit is de oud-voor-niets-regeling.

Deze regel geldt alleen voor apparatuur van particulieren, niet voor bedrijven. De apparaten mogen niet langer, dikker en breder zijn dan 25 centimeter. Bijvoorbeeld een scheerapparaat.

Oude apparaten inleveren bij gemeenten

U kunt oude en gebruikte huishoudelijke apparaten ook inleveren bij de gemeente. Hoe u dit moet doen, verschilt per gemeente. Er zijn 3 mogelijkheden:

  • U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats;
  • U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil;
  • U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).

Doel inleveren oude huishoudelijke apparaten

Veel materialen uit oude elektrische apparaten kunnen opnieuw worden gebruikt. Dit bespaart grondstoffen en zorgt voor minder afval. Ook voorkomt inzameling dat gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terecht komen.