Hoe kan ik alarmnummer 112 bereiken als ik doof of slechthorend ben?

Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw smartphone, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft. U kunt ook met uw analoge teksttelefoon het alarmnummer 0800-8112 bellen. Voor niet spoedeisende hulp belt u nummer 0900-1844.

Alarmnummer 112 bellen

Bent u doof of slechthorend en heeft u spoedeisende hulp nodig? Bel dan vanaf uw computer, tablet of smartphone met 112. Hiervoor heeft u Total Conversation software nodig. Met Total Conversation software kunt u bellen via tekst, spraak en beeld.

Op dit moment is er 1 aanbieder van deze software: Signcall. U kunt de software aanvragen via de website van Signcall en installeren op meerdere apparaten. Zo kunt u 24 uur per dag bellen met 112, ook als u onderweg bent. De aanbieder regelt na uw aanvraag alles met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar vergoedt Total Conversation in de meeste gevallen volledig. Total Conversation valt niet onder het eigen risico.

Mocht u 112 niet kunnen bereiken, roep dan de hulp in van omstanders of mensen uit uw omgeving.

112 bereiken via de bemiddelingsdienst

Via de bemiddelingsdienst kunt u met tekst 24 uur per dag contact leggen met het alarmnummer 112. De 112 tekst-oproep wordt dan rechtstreeks doorgezet naar 112. Daarnaast kunt u via de bemiddelingsdienst door tussenkomst van een gebarentolk (beeldbemiddeling) contact leggen met het alarmnummer 112. Dit kan op zeven dagen in de week van 7:00 tot 20:00 uur.

U kunt de bemiddelingsdienst bereiken door te bellen met het sip-adres teletolk@kpnteletolk.nl. Met een sip-adres is het mogelijk een live verbinding te maken via spraak, tekst of beeld. U kunt de bemiddelingsdienst ook bereiken met de knop 'KPN Teletolk' in uw Total Conversation software.

Alarmnummer 0800-8112 voor analoge teksttelefoon

Het alarmnummer 0800-8112 is voor doven en slechthorenden ook gratis te bereiken met een analoge teksttelefoon. De analoge teksttelefoon kan niet meer worden aangeschaft. De dienst wordt voorlopig nog wel ondersteund door de 112 alarmcentrale. U wordt wel geadviseerd over te stappen naar Total Conversation.

Doorgeven waar en welke hulp nodig is

Als u 112 of 0800-8112 belt, geef dan door:

  • wat er aan de hand is;
  • waar er hulp nodig is;
  • welke hulpdienst er nodig lijkt te zijn: politie, brandweer of ambulance.

U informeert de alarmcentrale door te spreken of door uw bericht te typen. Bij beeldbemiddeling kunt u ook gebaren of verschillende communicatievormen combineren. Dit doet u bijvoorbeeld door een naam of adres in te typen en de rest te spreken en/of te gebaren. In de alarmcentrale leest de medewerker van de centrale meldkamer uw melding op zijn beeldscherm.

De medewerker van de centrale meldkamer zal u altijd antwoorden door een bericht te typen. Bij beeldbemiddeling zal de centralist spreken waarna de gebarentolk vertaalt. De centralist regelt hierna dat de hulpdiensten naar de juiste plek worden gestuurd. Dit doet hij in overleg met de meldkamer in uw regio.