Hoe kan ik alarmnummer 112 bereiken als ik doof of slechthorend ben?

Bent u doof of slechthorend, dan kunt u via uw mobiel, tablet of computer een noodoproep doen bij alarmnummer 112. Gebruik daarvoor de app Tolkcontact. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft. 

Installeer de app Tolkcontact.

U kunt naast Tolkcontact ook de 112NL app gebruiken in noodgevallen.

112 bereiken met beeld en tekst via de bemiddelingsdienst

Via de bemiddelingsdienst kunt u met tekst 24 uur per dag contact leggen met het alarmnummer 112. De 112 tekstoproep wordt dan rechtstreeks doorgezet naar 112. Daarnaast kunt u via de bemiddelingsdienst door tussenkomst van een tolk Nederlandse Gebarentaal (beeldbemiddeling) contact leggen met het alarmnummer 112. Dit kan alle dagen van de week van 7:00 tot 20:00 uur. 

Chat met de meldkamer via 112NL app

De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.

Download de 112NL app voor iOS of Android.

112 bereiken via sms

Als bellen naar 112 lastig voor u is, kunt u ook via SMS contact met een meldkamer zoeken om een noodgeval te melden. Dit heet e-sms, dat staat voor 'emergency-sms'.

Stel: u bent in een noodsituatie en u heeft politie, brandweer of ambulance nodig, maar u bent niet in staat om te bellen naar het noodnummer 112. Dan kunt u e-sms gebruiken. Als u e-sms gebruikt vanaf een Android toestel, verstuurt uw mobiele telefoon zelf ook meteen uw precieze locatie naar de meldkamer. De politie, brandweer of ambulance weet dan waar u bent en kan u snel helpen.

Om e-sms te kunnen gebruiken moet u zich vooraf aanmelden. Dat is eenmalig. Nadat u bent aangemeld, kunt u op elk moment via sms in contact komen met de meldkamer.

Aanmelden kunt u zo doen: U meldt zich aan door het woord ‘aanmelden’ te sms’en naar 112. U ontvangt een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen. U bevestigt uw aanmelding door de woorden ‘aanmelden akkoord’ te sms’en naar 112.

Meer informatie? Bekijk het document Sms'en naar alarmnummer 112