Wat kan ik doen als ik alarmnummer 112 niet kan bereiken?

Het alarmnummer 112 is in principe altijd bereikbaar. Maar het is niet uit te sluiten dat u 112 soms even niet kunt bereiken. U kunt dan een aantal dingen doen.

Wat kunt u doen bij geen bereik van 112?

  • Probeer 112 te bereiken met een ander toestel (vast of mobiel).
  • Heeft u geen ander toestel bij de hand en belt u mobiel? Probeer u dan enkele meters te verplaatsen of om te draaien en probeer het opnieuw. Houd het toestel hoog en laat de antenne (die vaak aan de onderkant van een smartphone zit) vrij.
  • Bel de huisarts of huisartsenpost als het gaat om een medische noodsituatie.
  • Blijf bij het slachtoffer en vraag altijd aan buren en omstanders om te helpen en te bellen.

Tips om 112-bereik te vergroten

  • Zorg dat uw toestel is opgeladen.
  • Houd uw toestel binnen handbereik.
  • Zorg ervoor dat uw mobiele telefoon een simkaart heeft.
  • Binnenshuis biedt een vaste telefoonlijn ook een alternatief om 112 te bereiken.
  • Leer uw kinderen alarmnummer 112 te bellen in een noodgeval of bedreigende situatie.

Centraal Informatiepunt 112

Werking alarmnummer 112 op het water

Het alarmnummer 112 werkt op het water hetzelfde als aan land. Alleen op grote wateroppervlakten kan de dekking soms wat minder goed zijn. Bijvoorbeeld op plekken op het IJsselmeer of de Waddenzee.

U kunt op deze plaatsen gebruikmaken van een marifoon of een satelliettelefoon. Het is belangrijk dat u als melder de plaats weet waar u zich op het water bevindt. Hiervoor moet een goede waterkaart aan boord zijn. De hulpverleningsdienst die uw melding binnenkrijgt, geeft u instructies en schakelt eventueel andere hulpdiensten in.

Obstakels die bereik van 112 verhinderen

Mobiel bellen maakt gebruik van radiosignalen. Deze signalen kunnen worden geabsorbeerd of weerkaatst door obstakels. Bijvoorbeeld gebouwen, bomen of langsrijdende bussen of vrachtwagens. Van invloed op het bereik is ook de kwaliteit van de antenne van uw mobiel. Ook het weer kan de bereikbaarheid verstoren.

Mobiele bereikbaarheid in grensgebieden

In een grensstreek van Nederland kunt u minder bereik hebben met 112 dan op een andere plaats. Dat komt omdat de frequentiecapaciteit in een grensstreek niet volledig is te gebruiken. Nederland heeft met de ons omringende landen afspraken gemaakt om storingen van elkaars netwerken te voorkomen.