Wat houdt het nieuwe bandenlabel voor auto’s in?

Het nieuwe bandenlabel voor auto’s helpt automobilisten bewust kiezen bij de aanschaf van  autobanden. Op het nieuwe bandenlabel staat informatie over de brandstofefficiëntie, geluidsproductie en de hoeveelheid grip op een nat wegdek.

Stimulans nieuwe bandenlabel voor minder CO2-uitstoot

Autobanden voor personenauto’s hebben sinds november 2012 al een bandenlabel. Vanaf 1 mei 2021 is er een nieuw, Europees bandenlabel, dat ook geldt voor lichte en zware bedrijfsauto’s. Het nieuwe EU-bandenlabel is bedoeld om consumenten te helpen om een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van nieuwe banden.

Inzicht in brandstofverbruik

Autobanden hebben net als bijvoorbeeld de motor en rijstijl van de bestuurder invloed op het brandstofverbruik van een auto. Hoe zuiniger de band, hoe minder brandstof u verbruikt. Het nieuwe bandenlabel verdeelt banden in 5 klassen. Van A (heel zuinig) tot E (minst zuinig). Bij personenauto’s kunt u tot 7,5% brandstof besparen met de meest zuinige band. Dat zorgt voor de meeste besparing op CO2-uitstoot.

Veiligheid van de band

Op het nieuwe bandenlabel is af te lezen hoeveel grip de banden hebben op nat wegdek. Ook hier is er een verdeling van A (veel grip) tot E (minste grip). Voor banden die bedoeld zijn voor specifieke weersomstandigheden zoals sneeuw of ijs, is er een apart sneeuwvlok- of ijssymbool.

Geluidproductie van de band

Het nieuwe bandenlabel geeft informatie over het geluid van de banden buiten de auto, het zogeheten afrolgeluid. Hoe lager het afrolgeluid, hoe stiller de auto is voor de omgeving. Het zegt niets over het geluid in de auto. Er zijn 3 geluidsklassen, van A (weinig geluid) tot C (meeste geluid). Klasse A is ten minste 3 dB stiller dan de wettelijke grens.