Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor mijn aanhangwagen of caravan?

Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.

Eigen kenteken voor zware aanhangers

De toegestane maximummassa van een aanhanger is het lege gewicht plus het laadvermogen. Een kentekenplaat voor aanhangers met een toegestane maximummassa boven de 750 kilo ziet er hetzelfde uit als de kentekenplaat van een auto:

  • geel met zwarte rand;
  • zwarte letters en cijfers;
  • aan de linkerkant een blauw vlak met de letters NL onder een cirkel van gele sterren: het symbool van de Europese Unie (EU).

Witte kentekenplaat voor lichte aanhangers

Is uw aanhangwagen 750 kilo (toegestane maximummassa) of lichter? Dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt. De kentekenplaat is wit en heeft zwarte letters. De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.

Kentekenplaat op fietsendrager

Blokkeert een fietsendrager het zicht op de kentekenplaat? Dan heeft u een witte kentekenplaat nodig. Op deze kentekenplaat staat de cijfer-lettercombinatie die door de fietsdrager niet goed zichtbaar is.

Donkerblauwe kentekenplaat voor historische aanhangwagens en caravans

Heeft u een historische aanhangwagen of caravan van meer dan 750 kilo (toegestane maximummassa)? Dan mag u een donkerblauwe kentekenplaat met witte letters gebruiken. Een aanhangwagen of caravan is historisch als deze voor 1 januari 1978 in gebruik is genomen.

Soms krijgt een aanhanger die lichter is dan 750 kilo ook een blauwe kentekenplaat. Namelijk als het trekkende voertuig een historische wagen is en een donkerblauwe kentekenplaat heeft. De aanhanger krijgt dan dezelfde kentekenplaat. Ook als het een moderne aanhanger is.