Wanneer en hoe betaal ik accijns?

Voor u als consument is accijns meestal inbegrepen in de prijs die u betaalt voor een product. Deze belasting geldt alleen voor bepaalde producten.

Waarover accijns betalen

U betaalt accijns over bepaalde consumptiegoederen. Het gaat om:

  • alcoholhoudende producten, zoals bier en wijn;
  • tabaksproducten, zoals sigaretten en sigaren;
  • brandstof, zoals benzine, diesel en lpg.

Accijns op benzine, diesel en lpg tijdelijk verlaagd

Het kabinet heeft de accijns op benzine, diesel en lpg (liquefied petroleum gas) tijdelijk verlaagd met 21%. Dit is ingegaan op 1 april 2022 en duurt tot en met 31 december 2022. Het accijnstarief van benzine daalt met afgerond € 17,3 cent per liter. Het accijnstarief van diesel daalt met afgerond € 11,1 cent per liter. Het tarief op lpg daalt met afgerond 
€ 4,1 cent per liter. Het kabinet wil hiermee de sterk gestegen prijzen van brandstoffen dempen.

Tarieven accijns

Hoe hoog de accijns is, hangt af van het product. De meeste tarieven worden regelmatig aangepast. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de actuele tarieven voor de accijns.

Belasting over goederen uit buitenland

Als u goederen koopt bij een buitenlands (postorder) bedrijf of webwinkel moet u daarover soms belasting betalen. Ook als u goederen ontvangt van familie of vrienden of zelf meeneemt betaalt u mogelijk belasting. De kosten voor het doen van aangiften en de belasting bij invoer betaalt u aan uw post- of koeriersbedrijf. Zij zorgen namelijk voor de inklaring van de goederen bij de Nederlandse Douane. 

Rookvrije generatie in 2040

In het Belastingplan 2023 stelt het kabinet voor om de belasting op sigaretten, rooktabak en sigaren per 2023 te verhogen. Het parlement moet de plannen nog goedkeuren. 

Belasting op frisdrank omhoog

In het Belastingplan 2023 stelt het kabinet voor om de verbruiksbelasting op frisdrank per 2023 te verhogen. Het parlement moet de plannen nog goedkeuren. 

Meer informatie over accijns

U leest meer over accijns op de website van de Douane. U kunt uw vragen ook stellen aan de Belastingdienst Douane