Wanneer en hoe betaal ik accijns?

Voor u als consument is accijns meestal inbegrepen in de prijs die u betaalt voor een product. Deze belasting geldt alleen voor bepaalde producten.

Waarover accijns betalen

U betaalt accijns over bepaalde consumptiegoederen. Het gaat om:

 • alcoholhoudende producten, zoals bier en wijn;
 • tabaksproducten, zoals sigaretten en sigaren;
 • brandstof, zoals benzine, diesel en LPG.

Tarieven accijns

Hoe hoog de accijns is, hangt af van het product. De meeste tarieven worden regelmatig aangepast. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de actuele tarieven voor de accijns.

Belasting over goederen uit buitenland

Als u goederen koopt bij een (postorder) bedrijf of webwinkel buiten de Europese Unie (EU) moet u daarover soms belasting betalen. Ook als u goederen ontvangt van familie of vrienden of zelf meeneemt betaalt u mogelijk belasting. De kosten voor het doen van aangiften en de belasting bij invoer betaalt u aan uw post- of koeriersbedrijf. Zij zorgen namelijk voor de inklaring van de goederen bij de Nederlandse Douane. 

Accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG

Tot 31 december 2024 is de accijns op benzine, diesel en LPG verlaagd om burgers tegemoet te komen in de hoge brandstofkosten. Daarnaast krijgt de brandstofaccijns in 2024 geen inflatiecorrectie. Daarom blijven de accijnstarieven hetzelfde als in 2023. De tarieven leest u in de tabel hieronder. 

Tabel accijnstarieven voor benzine, diesel en LPG (per liter)
Brandstof Tarief sinds 1 juli 2023
Benzine € 0,789
Diesel € 0,516
LPG € 0,186 

Tabaksaccijns vanaf 1 april 2024

Om bij te dragen aan een rookvrije generatie in 2040 gaat de tabaksaccijns op sigaretten, rooktabak, sigaren en cigarillo's op 1 april 2024 omhoog:

 • Sigaretten: 
  Per pakje van 20 sigaretten stijgt de accijns van € 5,87 naar € 7,81. Een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 11,10 inclusief btw. Tot die tijd is dat gemiddeld € 9.
 • Rooktabak, zoals shag: 
  Per pakje rooktabak van 50 gram stijgt de accijns van € 10,83 naar € 17,35. Een pakje shag kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 24,62 inclusief btw. Tot die tijd is dat gemiddeld € 17.
 • Sigaren en cigarillo’s: 
  Vanaf 1 april 2024 is de accijns 11% van de verkoopprijs. Tot die tijd is dat 10% van de verkoopprijs.

Meer informatie over accijns

U leest meer over accijns op de website van de Douane. U kunt uw vragen ook stellen aan de Belastingdienst Douane