Belastingvoordelen voor schone en zuinige auto’s en motoren

De Rijksoverheid wil het gebruik van schone en zuinige auto’s en motoren stimuleren. Deze stoten minder CO2 uit en dragen zo bij aan een beter klimaat en milieu. Wie een elektrische auto of motor koopt, hoeft minder belasting te betalen.

Belastingvoordelen voor elektrische auto's en motoren

Voor elektrische auto’s en motoren gelden de volgende belastingvoordelen:

  • geen aanschafbelasting;
  • geen motorrijtuigenbelasting.

Voor elektrische auto's geldt ook:

  • minder bijtelling (16%) bij een auto van de zaak. Dit geldt ook voor waterstofauto’s en zonnecelauto’s.

Deze belastingvoordelen gelden tot en met 2024. De korting op de bijtelling voor elektrische auto’s wordt vanaf 2025 in 2 jaar afgebouwd tot het reguliere bijtellingstarief van 21%.

Plug-in hybride: belastingvoordeel

Een plug-in hybride auto heet ook wel een plug-in hybrid electric vehicle (PHEV). Eigenaren van een plug-in hybride personenauto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor personenauto’s met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.

Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024. Vanaf 1 januari 2025 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 25%. Je betaalt dus 75% van het reguliere tarief. Vanaf 1 januari 2026 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 0%. Je betaalt dus 100% van het reguliere tarief. Het voordeel vervalt dan.