Ik ga als particulier een tweedehands auto kopen. Welke belastingen moet ik betalen?

Dat hangt af van wat voor tweedehands auto u koopt. Bijvoorbeeld of de auto volledig elektrisch is. En hoe oud de auto is. Maar ook of u de auto in Nederland koopt of in het buitenland.

Aanschafbelasting (bpm)

Koopt u een tweedehands auto in Nederland? Dan betaalt u als particulier geen aanschafbelasting. Het maakt in dit geval niet uit of de auto elektrisch is of op benzine rijdt.

Koopt u een tweedehands auto in het buitenland en importeert u deze naar Nederland? 
Dan betaalt u geen bpm als het gaat om een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. Gaat het om een ander soort auto? Dan moet u wel bpm betalen.

Lees meer over bpm berekenen en betalen op de website van de Belastingdienst.

Btw bij tweedehands auto kopen

Koopt u een tweedehands auto van een andere particulier? Dan betaalt u geen btw. U betaalt als particulier alleen btw over een auto als u een auto koopt bij een autobedrijf. De btw is dan in de prijs inbegrepen.

Wegenbelasting (mrb)

U betaalt geen wegenbelasting (mrb) voor een volledig elektrische auto. Dit is een auto met een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer. U hoeft ook geen mrb te betalen voor een oldtimer van 40 jaar of ouder. Gaat het om een andere auto? Dan moet u wel wegenbelasting betalen. Hoeveel dit is, hangt af van de brandstof en het gewicht van de auto. De hoogte verschilt ook nog per provincie. 

Bereken uw wegenbelasting op de website van de Belastingdienst. U betaalt de wegenbelasting per maand, vanaf de aankoopdatum.

Is de auto die u wil kopen van voor 1988, maar nog geen 40 jaar oud? Kijk dan of u in aanmerking komt voor de overgangsregeling oldtimers.