Mag mijn abonnement stilzwijgend verlengd worden?

Aanbieders mogen uw abonnement soms stilzwijgend verlengen. Dit hangt af van het soort abonnement dat u heeft. Voor een abonnement op een tijdschrift geldt bijvoorbeeld een andere regel dan voor een abonnement op internet, telefoon of energie. Ook de maximale duur van de verlenging verschilt per abonnement.

Abonnement op bladen en tijdschriften

Een krant of tijdschrift mag uw abonnement stilzwijgend met maximaal 3 maanden verlengen. Zegt u binnen die periode uw abonnement op, dan geldt een opzegtermijn van maximaal 1 maand. U moet dan wel het stilzwijgend verlengde abonnement 'uitzitten'.

Aanbieders kunnen uw abonnement ook stilzwijgend voor onbepaalde duur verlengen. Ook dan heeft u een opzegtermijn van ten hoogste 1 maand. Alleen bij tijdschriften die minder dan 1 keer per maand verschijnen geldt een opzegtermijn van maximaal 3 maanden.

Abonnement voor telefoon, internet en televisie

Een abonnement voor internet, telefoon of televisie sluit u meestal af voor 1 of 2 jaar. Zegt u dit abonnement niet op na afloop van deze periode? Dan wordt uw abonnement door de aanbieder automatisch (stilzwijgend) omgezet naar een contract van onbepaalde tijd. U kunt dan altijd uw abonnement opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. 

Proefabonnementen op bladen en tijdschriften

Bij proefabonnementen op bladen of tijdschriften mogen aanbieders het abonnement niet stilzwijgend verlengen. Na de afgesproken proefperiode stopt het abonnement vanzelf. U hoeft een proefabonnement dus niet op te zeggen.

Opzeggen abonnement of contract

Voor opzegging bestaan wettelijke regels. Deze verschillen per abonnement of contract. Zo verschilt  de opzegtermijn van een kwartaaltijdschrift met de opzegtermijn van een sportabonnement of energiecontract. U kunt opzeggen op dezelfde manier als waarop u het abonnement of contract heeft afgesloten. Op ACM ConsuWijzer staat een voorbeeldbrief opzeggen van een abonnement..

Hebt u uw abonnement online afgesloten? Dan moet u ook online kunnen opzeggen, bijvoorbeeld via e-mail.

Bij een proefabonnement geldt nooit een opzegtermijn.

ACM Consuwijzer: informatie en advies over opzegging en verlenging van uw abonnement

Op de website van ACM Consuwijzer leest u wat uw rechten zijn als consument. ACM ConsuWijzer is het overheidsloket voor consumenten. Met juridische vragen kunt u terecht bij het Juridisch Loket.